Merkel: ‘Deze stad schreef geschiedenis’

Foto: AFP

Merkel: ‘Deze stad schreef geschiedenis’

Print

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft voor de 25ste verjaardag van de val van de Muur de historische betekenis van de gebeurtenissen van 9 november 1989 in Berlijn in de verf gezet. ‘Deze stad heeft geschiedenis geschreven’, zei ze zaterdagavond bij de opening van een internationale conferentie in de Neuen Nationalgalerie in Berlijn.

Honderdduizenden Duitsers en buitenlandse toeristen zijn zaterdag naar Berlijn afgezakt voor een weekend van festiviteiten en herinneringen ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de opening van de Muur. Onder een stralende zon en ondanks frisse temperaturen stroomden talrijke toeristen toe naar een van de meest symbolische plaatsen van de hoofdstad: de Potsdamer Platz, een niemandsland met uitkijkposten en prikkeldraad toen Berlijn opgedeeld was, waar voortaan futuristische torengebouwen naast winkelcentra staan.

Veel volk ook aan de Brandenburger Tor, een toeristische trekpleister waar verscheidene muzikanten zaterdagnamiddag repeteerden voor het grote volksfeest van zondag. Daar zouden in de loop van de avond de eerste van de zowat 7.000 verlichte ballonnen opgelaten worden die over een afstand van een vijftiental kilometer het traject symboliseren van de Muur die Berlijn gedurende 28 jaar in twee sneed.

Dankzij een documentaire die op een reuzenscherm naast de Brandenburger Tor vertoond werd, konden Berlijners de vreedzame revolutie herbeleven die ze 25 jaar geleden hadden gevoerd, terwijl anderen samentroepten rond de talrijke stalletjes die voor de gelegenheid bier en worst verkochten.

Meer dan een miljoen Duitse en buitenlandse bezoekers worden dit weekend volgens de toeristische dienst Visit Berlin in Berlijn verwacht voor de herdenking van een gebeurtenis die het einde van de Koude Oorlog en de hereniging van Duitsland inluidde.

Angela Merkel, die in Oost-Duitsland opgroeide, begon haar politieke carrière op het moment van de val van de Muur. In haar wekelijkse podcast zei ze zaterdag dat Berlijn ‘vrijwel het symbool van de eenmaking van Europa was’. ‘De menselijke drang naar vrijheid laat zich uiteindelijk niet onderdrukken’, aldus Merkel bij de opening van de ‘Falling Walls Conference’.

Nu in het nieuws