© Ilse Prinsen

Jong creatief talent krijgt volop kansen

De Jeugddienst van de provincie Antwerpen wil jong artistiek talent ondersteunen. Initiatieven als Project.ART, Frappant TXT, workshops en een creatievelingenpool geven jongeren een duwtje in de rug.

“Met Project.ART zoeken wij bijzondere cultuurprojecten die van jongeren uitgaan. De meest originele projecten kunnen rekenen op financiële steun en inhoudelijke begeleiding op maat”, vertelt Charlotte Nys van de provincie Antwerpen. Op dit moment begeleidt de jeugddienst de jongeren van het Mechelse dansgezelschap ‘Wild at Heart’. “Enkel dankzij de ondersteuning van de provincie kunnen wij onze ideeën waarmaken”, zegt danseres Anaïs Rosel.

“We hebben bijvoorbeeld heel wat vragen bij het opstart- en creatieproces. De provincie zoekt met ons naar oplossingen.” De jongeren repeteren in H30, een artistieke werkplek voor jongeren in Mechelen. In maart 2015 hebben ze er een eerste toonmoment. Maar ook Antwerpen en Lier staan op het verlanglijstje.

De provincie organiseert ook wedstrijden voor jong talent, zoals Frappant TXT, een wedstrijd rond woord en performance. En in aanloop van de Kunstbende 2015 zijn er workshops voor jongeren uit de regio Antwerpen, om hen zo beter voor te bereiden op de echte voorrondes.

De jeugddienst wil ook zelf jong en creatief talent inzetten. “We werken aan een ‘creatievelingenpool’ van enthousiaste en creatieve jongeren, die hun talent willen gebruiken voor opdrachten van de jeugddienst en onze andere diensten”, legt Charlotte uit. “Hiervoor gaan we op zoek naar jonge fotografen, app-ontwikkelaars, grafisch ontwerpers,… Binnenkort kunnen jongeren zich hiervoor inschrijven via de provinciale website. Zo zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuwe look & feel, koepelnaam en een campagneconcept voor al onze acties rond jong en artistiek talent. Hiervoor werken we samen met ‘Het Nest’, een pop-up jongerenagentschap dat onder de vleugels van communicatiebureau ‘De Vloer’ is opgestart.”

www.provincieantwerpen.bewww.frappanttxt.bewww.inhetnest.be

Meer over de werking van de provincie Antwerpen in Rondje Provincie, vrijdag 14 november bij Gazet van Antwerpen

Nu in het nieuws