© Sudpresse

Eigenaar uitgebrande oranje wagen valt uit de lucht: ‘Ontzettend bedankt voor de solidariteit’

Abdeslam Gharrafi, de man wiens wagen donderdag door een groep gewelddadige betogers omgekanteld en in brand gestoken werd, viel vrijdagmiddag volledig uit de lucht toen hij van ons het nieuws vernam dat hij een nieuwe auto krijgt. ‘Ik wil iedereen ontzettend hard bedanken voor de solidariteit’, stamelde hij. ‘Ik heb al de hele dag hoofdpijn. Van de zorgen, denk ik. Omdat ik zonder mijn auto niet voor mijn familie kan zorgen.’ Intussen nam de initiatiefnemer van de geldophaling al contact met hem op om hem het geld te bezorgen.

Annelies Roose

Gharrafi moest donderdag met lede ogen toekijken hoe zijn Peugeot 106 door een groep gewelddadige betogers omgekanteld en in brand gestoken werd. In Het Laatste Nieuws vertelde de man dat hij een jaar had moeten werken om de wagen te kopen.

Omdat de wagen niet omnium verzekerd was, dreigde Gharrafi zelf voor de schade te moeten opdraaien. En dat inspireerde Bruno Dillen, eigenaar van het reclamebureau Flow Agency, om een crowdfundingcampagne op te zetten om geld in te zamelen voor de man.

‘Laten we samen voldoende geld ophalen voor Abdeslam en zijn familie zodat ook hij als hardwerkende Belg zijn bijdrage kan blijven leveren aan deze maatschappij. Los van elke politieke of maatschappelijke visie kunnen we niet toestaan dat enkelingen levens kapotmaken en er voor zorgen dat de polarisatie nog groter wordt’, schreef Dillen in zijn oproep.

Het bleek een gigantisch succes: de geldinzameling leverde in amper twee uur al meer dan voldoende geld op. In plaats van de gevraagde 2.000 euro werd in twee uur al ruim 8.000 euro opgehaald.

Ziekteverlof

Maar Gharrafi zelf wist echter nog van niets toen we hem vrijdagmiddag belden. We legden hem uit wat er was gebeurd, en het duurde best een tijdje voor hij goed en wel besefte dat er een inzamelcampagne voor hem was opgezet. Zonder dat hij zelf van iets wist. ‘Ongelooflijk’, klonk het met trillende stem. ‘Un grand merci. Ik wil iedereen ontzettend hard bedanken voor de solidariteit.’

De man heeft al de hele dag hoofdpijn, voegde hij eraan toe. ‘Van de zorgen, denk ik, omdat ik zonder mijn auto niet kan gaan werken en niet voor mijn familie kan zorgen.’

Gaan werken is hij trouwens niet vandaag. ‘Ik ben naar de dokter gegaan, voor die hoofdpijn. Hij heeft me een paar dagen ziekteverlof gegeven, dus voor een paar dagen ben ik gered. Maar voor volgende week wist ik echt nog niet wat te doen, nu ik geen auto meer heb. Als ik een nieuwe zou hebben, zouden toch wel veel van mijn zorgen al verdwijnen.’

Dillen zelf liet vrijdagavond overigens nog weten dat hij contact heeft opgenomen met Gharaffi, om hem het geld te bezorgen. Samen met Geert Noels gaat hij er ook voor zorgen dat het geld goed zal worden verdeeld, benadrukte hij.

Nu in het nieuws