© PVI

Heb jij een tabletnek?

Laptops, tablets, gsm’s ... zijn niet weg te denken, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. De campagne ‘Laat jouw beeldscherm sporen na?’ van het Provinciaal Veiligheidsinstituut laat jongeren ontdekken hoe ze op een gezonde manier met beeldschermen om kunnen gaan.

Ilse Prinsen

Risico’s bij beeldschermgebruik

“Kinderen spenderen zowel op school als thuis een groot deel van hun tijd achter de computer of spelconsoles”, weet Gert Van Daele van het Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI). “Wij pleiten zeker niet tegen het gebruik ervan. Maar zit je te lang in eenzelfde houding aan de computer of maak je te veel dezelfde bewegingen bij het spelen van een game, dan kun je hierdoor arm-, rug-, nek- of schouderpijn krijgen. Ook hoofdpijn is een regelmatig gehoorde klacht. Het feit dat de kinderen daarbij altijd zitten, verhoogt de kans op overgewicht en ontwikkeling van obesitas. De eerste klachten duiken zelfs al op tegen het einde van de lagere school. Daarom richt onze nieuwe campagne zich tot kinderen tussen 10 en 14 jaar, samen met hun ouders en leerkrachten.”

Het Provinciaal Veiligheidsinstituut startte in november met de campagne ‘Laat jouw beeldscherm sporen na?’ “Hiermee laten wij jongeren ontdekken hoe ze op een gezonde manier kunnen omgaan met beeldschermen, thuis én op school. Daar worden bijvoorbeeld steeds vaker digitale lesborden gebruikt. Vaak zijn die niet optimaal opgehangen, met reflectie van de zon erin, waardoor kinderen er uren op zitten te turen. Ook staan beeldschermen op school vaak veel te dicht of niet op goede hoogte. Aan de campagne zijn dan ook een langlopend leertraject voor scholen en gratis lespakketten voor de 3e graad van het lager onderwijs en de 1e graad van het secundair onderwijs gekoppeld.”

Play Pauze Stop!

De campagne moedigt kinderen aan om bij het gebruik van beeldschermen automatisch ‘play pauze stop’ in hun hoofd te laten klinken. ‘Play’ is een oproep om voldoende te variëren in de scherm- en zithouding. Pauzeer daarbij elke dertig minuten, liefst op een actieve manier, en stop in je vrije tijd na twee uur beeldschermgebruik.

www.provincieantwerpen.bewww.playpauzestop.be

Meer over de werking van de provincie Antwerpen in Rondje Provincie, vrijdag 14 november bij Gazet van Antwerpen

MEER OVER rondje provincie

Nu in het nieuws