Greenpeace in actie tegen ‘verdacht hout’ voor België

In de haven van Rotterdam heeft Greenpeace donderdag actie gevoerd tegen een vrachtschip dat volgens de milieuorganisatie hout vervoert van een Braziliaanse zagerij die illegaal gekapt hout uit het Amazonegebied verwerkt. De lading omstreden hout is bedoeld voor twee bedrijven in België.

rdc

Een actieschip met spandoeken voer met het vrachtschip mee de haven in. Tegelijk hebben activisten van Greenpeace gepost bij het kantoor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Utrecht. De dienst moet erop toezien dat er geen illegaal gekapt hout Nederland binnenkomt, omdat dat tegen Europese regels is. Volgens Greenpeace had de NVWA toegezegd de lading van het schip te laten controleren door de douane, maar ’daar hebben we weinig vertrouwen in. Dat hout wordt gewoon doorgelaten’, aldus Daniëlle van Oijen van Greenpeace.

De lading omstreden hout is bedoeld voor twee bedrijven in België. ‘En dat is ook het land dat deze omstreden lading moet controleren’, zegt een woordvoerster van de NVWA. ‘De lading komt weliswaar in Nederland aan land, maar het komt niet in Nederland op de markt, maar in België. Wij hebben daarom onze Belgische collega’s ingelicht over dit transport. Het is aan hen om na te gaan of dit illegaal hout is.’ Of de Nederlandse douane het hout in Rotterdam zal tegenhouden, kon zij niet zeggen, maar wel dat specifiek wordt gekeken of het ‘fout’ hout is.

MEER OVER Greenpeace