© Bosgroep

De bossen van Veerle-Heide worden verpleegd

In 2006 hebben het gemeentebestuur van Laakdal en de vzw Bosgroep Zuiderkempen de boseigenaars in Veerle-Heide voor het eerst vrijblijvend bijgestaan bij het beheer van de bossen. De bedoeling was om via dunningen de bossen gezonder en mooier te maken. Via de opmaak van een beheerplan werd het duurzaam bosbeheer uitgestippeld voor de komende 20 jaar.

Stefan Helsen

Nu, 8 jaar later, is het tijd voor een opvolging. Samen met de eigenaars kijken we hoe de bossen de voorbije jaren zijn geëvolueerd. De kronen zijn terug naar elkaar toegegroeid en er is een rijke onderetage ontstaan van inheemse boom- en struiksoorten. Nieuwe dunningen zijn daarom aangewezen. Op deze wijze krijgen de overblijvende dennen opnieuw het licht en de ruimte die ze nodig hebben, net als de jonge bomen in de onderetage (zoals inlandse eik). Hierdoor krijg je een gevarieerd en waardevol bos. De kappingen zullen doorgaan gedurende 2015. Hierbij worden de aangetekende bomen afgezaagd en weggevoerd.

De bomen met blauwe stippen zijn de toekomstbomen. Dit zijn de mooiste bomen van het bos die zeker blijven staan en vrijgesteld worden. Witte strepen markeren de ruimingspistes waarop de houtoogstmachine zal rijden. Oranje strepen zijn de dennen die gekapt zullen worden. Hier en daar kan je ook rode en gele markeringen terugvinden. Dit zijn meestal exoten zoals Amerikaanse vogelkers die als brandhout verkocht zullen worden.

Meer info: vzw Bosgroep Zuiderkempen, tel. 014 27 96 55

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio