© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

© Gie Van Roosbroeck

© Gie Van Roosbroeck

© Gie Van Roosbroeck

© Gie Van Roosbroeck

1 / 13
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Rode tsunami in centrum van Antwerpen

Als een rode tsunami trok een colonne van 700 tot 800 socialistische dokwerkers donderdagochtend luidruchtig maar zonder incidenten door Antwerpen, van de Paardenmarkt richting Centraal Station. Niet alleen de regering, maar ook Katoen Natie-baas Fernand Huts moesten het daarbij ontgelden.

Paul Verbraeken

Al rond 8.30u zag je langs alle wegen naar het Centraal Station vakbondsmilitanten in groen en rood, al of niet met opgerolde vlaggen, opstappen. Maar op de Paardenmarkt was het andere koek. Al van ver waren op dat uur de ontploffende voetzoekers te horen, op alle kruispunten in de buurt stond politie opgesteld. Met andere woorden: de dokwerkers, aangesloten bij de socialistische vakbond BTB, waren zich aan het opwarmen.

Honderden dokwerkers in rode hesjes troepten samen voor het BTB-hoofdkwartier terwijl onafgebroken voetzoekers en veel zwaardere klappers ontploften en nu en dan zelfs een vuurpijl gillend de lucht inging. In het gebouw schreven de dokwerkers zich in en kregen hun stakerskaart, treinticket en – standaard – oordopjes. Een walmende rook vulde op sommige momenten de gangen van het BTB-gebouw en de straat.

Even voor 9u riep BTB-secretaris Marc Loridan vanop het balkon op de eerste verdieping de roerige massa toe en vroeg zo weinig mogelijk bommetjes te smijten – direct gevolgd door explosies, gelach en boegeroep - “want dit is nog maar de eerste keer. Als er tegen de 24ste nog niets is gewijzigd, zullen we jullie harder nodig hebben. En levert dat niets op dan gaat op de 15de december het hele land plat.” (nog luider gehuil). “Mannen laat ons waardig betogen”, poogde Loridan nog waarop hij opnieuw een lawine voetzoekers toegeworpen kreeg. Ook heel wat bierblikjes lagen toen op de grond.

In die sfeer, en terwijl zich nog steeds dokwerkers kwamen inschrijven, vertrokken de BTB-dokwerkers om 9.10u in colonne naar het Centraal Station. Prompt werden alle nabije straten door motards en politiecombi’s afgesloten. Onafgebroken knallend en leuzen scanderend trok de stoet als een donderende golf langs de Paardenmarkt en de volledig vrijgemaakte Italiëlei naar het kruispunt met de Rooseveltplaats. Verbijsterde bedienden en bewoners kwamen aan het venster kijken en … namen massaal foto’s.

Een enkele motard riep de betogers toe: “Mannen doet het goed, hé.” Het meest klonk de slogan: “Dokkers zijn niet te pluimen”, “Dit is maar een begin, wij gaan door”. Maar op de Italiëlei, niet ver van het hoofdkwartier van Katoen Natie, namen slogans tegen KTN-baas Fernand Huts de bovenhand: “Huts, gij zijt onze volgende klus”, “Huts, krapuul, ge zijt nen dikke …” en “Handen af van de wet-Major”.

Op het kruispunt met de Rooseveltplaats, waar gewone busgebruikers verbijsterd toekeken, liet Loridan zijn troepen een eerste keer halt houden. Bengaals vuur zorgde er helemaal voor de sfeer. Op het Astridplein waar zich intussen ook al honderden militanten van de socialistische bediendenbond hadden verzameld, kleurde het beeld even later helemaal rood en riep Loridan zijn manschappen een laatste keer op om de trein van 10.05u te nemen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio