Geheime Luxemburgse belastingdeals kosten België miljarden euro’s

Foto: Photo News

Geheime Luxemburgse belastingdeals kosten België miljarden euro’s

Print

Belgische topbedrijven en de rijkste families van ons land krijgen in Luxemburg groen licht voor verregaande belastingconstructies waardoor ons land miljarden euro’s misloopt. Dat schrijven De Tijd, Le Soir en MO*magazine woensdag. Een massaal datalek, dat het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) zes maanden lang onderzocht onder de titel Luxembourg Leaks, legt de praktijken van Luxemburg nu bloot.

Het gaat om complexe schema’s met postbusbedrijven en zijsprongetjes naar notoire belastingparadijzen zoals Gibraltar en de Britse Maagdeneilanden. De Luxemburgse overheid keurde die constructies de afgelopen jaren in alle discretie in karrenvrachten goed, waardoor België en de rest van de wereld honderden miljarden euro’s aan belastingen uit hun handen zien glippen.

Een en ander blijkt uit een massaal lek van 548 vertrouwelijke belastingakkoorden die Luxemburg de voorbije jaren sloot met 343 bedrijven over de hele wereld.

In de gelekte data: 37 belastingakkoorden die Luxemburg sloot met 26 van de rijkste families en grootste bedrijven van België. Het gaat onder andere over de rijkste familie van ons land, de familie de Spoelberch (AB Inbev) en telecomreus Belgacom (voor 53 procent in handen van de Belgische staat), de Waalse kalkreus Lhoist, de firma Artal van de miljardairfamilies Wittouck en Ullens de Schooten, eigenaar van Weight Watchers, Groupe Bruxelles Lambert (van de rijkste Belg Albert Frère), Bank Degroof, het vroegere Dexia, de Belgische tak van British American Tobacco, Unibra en Accent Jobs for People.

Het precieze belastingvoordeel dat die 37 belastingakkoorden uiteindelijk opleverden, is moeilijk te berekenen. Wel is duidelijk dat er miljarden euro’s op het spel staan voor de Belgische schatkist.

Gaat het om belastingsfraude? Geenszins. Alle constructies zijn in de regel perfect legaal. ‘Belastingsoptimalisatie’ of ‘internationale belastingsplanning’ zijn de termen die hierover in het Luxemburgse takswereldje circuleren. Maar de belastingconstructies die Luxemburg heeft toegestaan in vertrouwelijke akkoorden met de betrokken bedrijven, roepen uiteraard wel vragen op.

.

Nu in het nieuws