Obama geeft nederlaag toe en reikt Republikeinen de hand

Barack Obama Foto: EPA

Obama geeft nederlaag toe en reikt Republikeinen de hand

Print

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de nederlaag van zijn Democraten bij de Congresverkiezingen toegegeven. “De Republikeinen hadden blijkbaar een goede avond”, zei Obama woensdag in zijn eerste officiële reactie op de uitslag. Hij feliciteerde de oppositie met haar geslaagde verkiezingsstrijd.

De president beloofde het stemgedrag van de kiezers ernstig te nemen. “Aan allen die gekozen hebben, wil ik laten weten: ik heb jullie begrepen. Aan de twee op drie stemgerechtigden die beslist hebben om niet deel te nemen, zeg ik: ook jullie heb ik begrepen”.

“Ik kijk er naar uit om met het nieuwe Congres te werken, om de komende twee jaar zo productief mogelijk te maken”. Hij weet dat hij als president daarbij een bijzondere verantwoordelijkheid draagt. Bij de verkiezingen namen de Republikeinen dinsdag ook de meerderheid in de Senaat over en beheersen nu de beide kamers in het Congres.

Obama wil met de Republikeinen samenwerken om zijn resterende ambtsperiode zinvol in te vullen. Hij wil elk moment van de komende twee jaar benutten om zijn job zo goed mogelijk te doen. Bij een aantal thema’s hebben hij en de Republikeinen hetzelfde doel, bijvoorbeeld bij het creëren van goedbetaalde jobs, infrastructuurmaatregelen of bij de uitbreiding van de Amerikaanse export. “Laat ons beginnen bij de zaken, waarover we dezelfde mening zijn toegedaan”, zei hij.

Obamacare

Of de Republikeinen die uitgestoken hand zullen aannemen is nog maar de vraag. De invloedrijke Republikeinse senator Mitch McConnell kondigde al aan dat delen van de zorghervorming van Obama ongedaan zullen worden. Delen van de hervorming zijn extreem onpopulair. “Ik geloof dat we dit onderwerp op andere manieren zullen aanpakken”, zei McConnell woensdag. Als hij kon zou hij Obamacare volledig afschaffen. De gezondheidszorg is het belangrijkste hervormingswerk van Obama.

.

Nu in het nieuws