Verdachte van 'seksmoord' pleit onschuldig

beschuldigde Said Mahmoud Foto: WH

Verdachte van 'seksmoord' pleit onschuldig

Print
Antwerpen - Said Mahmoud (25) heeft Aimé Mafouta Matondo (35) uit Antwerpen gedood uit wettige zelfverdediging. Dat is althans de stelling die de verdediging woensdag naar voren schoof. Als de Antwerpse assisenjury dezelfde mening is toegedaan, dan moet ze de beschuldigde vrijspreken. De verdediging pleitte ondergeschikt dat het slachtoffer zijn dood had uitgelokt. In dat geval riskeert Said nog maximum vijf jaar cel.

Aimé (ofwel Alexander Dax) had volgens de verdediging misbruik gemaakt van de precaire situatie van de beschuldigde. "Hij was illegaal in het land, had geen dak boven het hoofd, geen geld en was zwaar verslaafd. Het slachtoffer heeft hem uitgezocht in de stationsbuurt, vroeg specifiek welke drugs hij graag gebruikte, kocht die en nam hem dan mee naar zijn appartement", pleitte meester Johan Vangenechten.

Said zou op dat moment alles gedaan hebben om high te worden, zelfs seks hebben met een man. Hij had zich oraal laten bevredigen door een vriend van Aimé (kroongetuige Dimitri Vantomme), maar had dat naar eigen zeggen met zijn eer bekocht. Hij was daarna in slaap gevallen, maar werd later gewekt door het slachtoffer dat hem begon te kussen en te strelen. "Zijn roes was toen uitgewerkt en hij kon dat geen tweede keer doorstaan. Hij voelde zich al slecht over die eerdere seksuele contacten. Toen hij weigerde, had het slachtoffer hem een klap gegeven. Het eerste geweld ging dus van het slachtoffer uit. Hij sloeg terug en het kwam tot een gevecht, dat geëscaleerd is", aldus Vangenechten.

Strijd op leven en dood

Said had zich verdedigd in wat hij zelf een strijd op leven en dood had genoemd. "Het was hij of ik", had hij tijdens zijn verhoor verklaard. De verdediging wees op de bloedsporen die in het appartement werden aangetroffen, waaruit blijkt dat Said wel degelijk gewond was geraakt. Zijn advocaten menen dat hij uit wettige zelfverdediging handelde.

Uitlokking

Als de jury er toch anders over denkt, dan vinden ze dat er minstens sprake is van uitlokking, want de ongewenste aanrakingen van Aimé hadden Said diep gekrenkt als moslim en het slachtoffer had hem ook geslagen toen hij niet op zijn avances wilde ingaan. De verdediging meende voorts dat er geen voorbedachtheid was, want hij had meteen gereageerd op de slag die hij van het slachtoffer had gekregen.

Respect voor godsdienst

De beschuldigde kreeg zoals steeds het laatste woord en hij vroeg de jury om respect voor zijn godsdienst te hebben. De gezworenen trokken zich om 17 uur terug om te beraadslagen over de schuldvragen.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio