200-tal studenten betoogt tegen hervormingsplannen

Print
Antwerpen -

Zo’n 200 studenten hebben woensdagavond een luidruchtige fakkeltocht gehouden in de Antwerpse studentenwijk tegen de plannen van de Vlaamse regering met het hoger onderwijs.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kondigde enkele weken geleden aan dat het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs stijgt van 650 naar 890 euro. Dat is niet naar de zin van de studenten, die het ook niet eens zijn met andere besparingen in het onderwijs.

Het studentenprotest ging uit van het gelegenheidscollectief Studenten Troef! en werd breed gedragen. Tussen de betogers werden ook leraren van en zelfs twee leerlingen van het secundair onderwijs gespot. De studenten verzamelden op de Ossenmarkt en trokken in colonne via de studentenbuurt richting de Stadswaag. Tijdens de optocht weerklonken leuzen als: “Bourgeois en Crevits, van ons krijg je niets!” en "Studenten en personeel: één strijd".

Op de Stadswaag volgde onder meer een toespraak van PVDA-politicus Jos D’Haese. "Het inschrijvingsgeld verhoogt met 240 euro, zeker voor gezinnen met meerdere studerende kinderen kan dat dramatisch zijn", zei D'Haese. "Bovendien worden studenten eigenlijk driemaal getroffen, want naast de verhoging van het inschrijvingsgeld is er ook het budget voor sociale studentenvoorzieningen zoals studentenrestaurants en koten dat met 10 procent omlaag gaat en wordt er ook verder bespaard bij de universiteiten en hogescholen zelf. De omkadering gaat er met andere woorden alweer op achteruit."

Na de betoging zochten veel studenten de warmte op van de studentenkroegen op het plein of in de buurt.

"We gaan nu de reactie van de regering afwachten, maar als die er niet of niet afdoende komt, plannen we als volgende stap een nationale actiedag die alle universiteiten en hogescholen zullen voelen", zegt D'Haese. Die actiedag zou doorgaan op 17 november, de Internationale Dag van de Student.

In Brussel, Gent (zie foto), Hasselt en Leuven werden er woensdag soortgelijke optochten gehouden.

 

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio