© © VRT

‘Vlaming heeft het recht om na een zware werkdag naar ‘Thuis’ te kijken’

Het voorstel van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) om een deel van het digitale aanbod van de VRT in de toekomst betalend te maken, heeft donderdag tot een stevige discussie geleid in het Vlaams Parlement. ‘Als u de afleveringen van ‘Thuis’ in preview betalend wil maken, dan kunnen wij daar alleen maar sterke bezwaren tegen hebben. De Vlaming heeft het recht om na een zware dagtaak thuis te komen, zich voor zijn buis te installeren en ‘Thuis’ te bekijken’, klonk het bij Katia Segers van oppositiepartij SP.A.

Voor Gatz is het geen taboe om een deel van het digitale aanbod van de VRT achter een betaalmuur te stoppen. Kernopdrachten zoals nieuws moeten toegankelijk blijven, maar oude of nog niet getoonde series zouden tegen betaling kunnen worden bekeken, vindt hij. Ook sluit hij niet uit dat gebruikers zullen moeten betalen voor opgenomen programma’s. De opbrengst zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan naar het Mediafonds, dat fictiereeksen financiert.

De vraag is maar of hij daarvoor de toestemming zal krijgen, zo blijkt uit een debat in het Vlaams Parlement donderdag. ‘Als het uw bedoeling is om bijvoorbeeld de afleveringen van ‘Thuis’ in preview betalend te maken’, vroeg SP.A-parlementslid Katia Segers zich af, ‘kunnen wij daar alleen maar sterke bezwaren tegen hebben’. ‘De Vlaming heeft het recht om na een zware dagtaak thuis te komen, zich voor zijn buis te installeren en ‘Thuis’ te bekijken. Dat moet gelden voor alle Vlamingen. U creëert een maatschappij van twee snelheden waarin sommigen kunnen betalen om vooruit te kijken en anderen niet’, klonk het.

Maar ook de meerderheidspartijen hebben hun bedenkingen. Volgens Karin Brouwers van CD&V betaalt de kijker nu al veel, bijvoorbeeld voor kabel, digibox en internettoegang. ‘Nu nog eens het aanbod van de VRT voor een deel betalend maken, daar moeten we toch voorzichtig in zijn’ vindt ze.

Ook N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele dringt er bij de mediaminister op aan ‘niet over één nacht ijs te gaan’ en de tijd te nemen binnen de discussie over de nieuwe beheersovereenkomst. Hij wil ook vermijden dat mensen twee keer betalen voor dezelfde inhoud, één keer via de belastingen en een tweede keer als ze bepaalde programma’s willen bekijken. Voor Vandaele kan het wél dat de VRT iets extra vraagt als het ook extra diensten levert, bijvoorbeeld mensen laten betalen voor het opvragen van archiefmateriaal.

Nu in het nieuws