‘Motor veroorzaakte crash van raket met onbemand ruimtevaartschip Cygnus’

Foto: Belga

‘Motor veroorzaakte crash van raket met onbemand ruimtevaartschip Cygnus’

Print

De op Russische technologie gebaseerde motor van de Antaresraket heeft de ontploffing van die raket, midden vorige week bij de lancering, veroorzaakt. Dat heeft het bedrijf Orbital Sciences woensdag gemeld, op basis van de voorlopige resultaten van het onderzoek.

De twee motoren van de eerste van twee verdiepingen van de Antaresraket zijn gebaseerd op Russische motoren uit de jaren 60, die gemoderniseerd zijn door het Amerikaanse Aerojet Rocketdyne.

‘De voorlopige aanwijzingen en de tot op vandaag uitgevoerde analyses suggereren een mogelijk falen bij de turbopomp in een van de twee AJ-26-motoren’, aldus Orbital in een communiqué. ‘We zullen waarschijnlijk niet langer die motoren gebruiken op Antares’, aldus nog het bedrijf dat eraan toevoegt dat het ‘een modernisering van het belangrijkste systeem voor de aandrijving van de Antaresraket’ zal versnellen.

Het bedrijf laat ook weten dat het alle overige bevoorradingsmissies naar het ISS voor de NASA blijft waarborgen. Daarover is een contract ter waarde van 1,9 miljard dollar afgesloten.

Op 28 oktober ontplofte de Antaresraket, enkele seconden na de lancering. Aan boord had het het onbemande ruimtvaartschip Cygnus, dat 2,2 ton levensmiddelen en materiaal vervoerde voor de bemanning van het ISS.

.

Nu in het nieuws