‘Ober moet alle ingrediënten in jouw gerecht kennen’

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

‘Ober moet alle ingrediënten in jouw gerecht kennen’

Print
Goed nieuws voor mensen die allergisch zijn aan de meest voorkomende allergenen in ons voedsel zoals soja en eieren. Vanaf 13 december is een nieuwe Europese wet van kracht waardoor elke zaak die bereid voedsel verkoopt een infofiche moet toevoegen aan de menukaart. Maar dat ziet Horeca Vlaanderen niet zitten, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Een nieuwe Europese wet wil dat elke menukaart vanaf 13 december 2014 een fiche bevat die klanten informeert over de gebruikte allergenen. Horeca Vlaanderen vindt dit niet werkbaar en vroeg reeds om de wet te versoepelen. Volksgezondheid keurde dit goed en in ons land moet het horecapersoneel klanten gewoon mondeling laten weten welke ingrediënten er in hun gerechten zitten.

Gunter Van Dyck is voorzitter van Allergienet, een vereniging voor mensen met een allergieën, en staat sceptisch tegenover deze nieuwe aanpak. ‘Deze uitzondering deed ons de wenkbrauwen al fronsen, maar bij alle instanties valt te horen dat de Belgische interpretatie van de wet wazig verloopt’, zegt hij in de krant. Hij voegt eraan toe dat elke ober, slager en frituuruitbater over een maand als het ware een voedingsdeskundige moet zijn die elk ingrediënt in de aangeboden producten kent. ‘Ik zie dat niet gebeuren. We zullen op restaurant moeten rekenen op de bereidwilligheid van het personeel, maar een fout is snel gebeurd’, zegt hij.

Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen zegt dat een culinaire bijsluiter bij de menukaart niet betrouwbaar is omdat de creativiteit van koks tot afwijkingen zou kunnen leiden. Mondelinge informatie kan dit vermijden. Hoe deze procedure in zijn werk zal gaan, is nog niet bekend. Volgens Horeca Vlaanderen zal de FOD Volksgezondheid de aanpak binnenkort uit de doeken doen. Bij Volksgezondheid weten ze echter van niets. Daar klinkt het dat de horeca zelf heeft beloofd om een grote inspanning te leveren. Eén ding staat vast: over iets meer dan een maand moet iedereen die bereid voedsel aanbiedt een document hebben waarin wordt beschreven hoe de zaak correcte voedselinformatie geeft aan de klant.

NIET TE MISSEN