Beeldjes in klei tegen onzin oorlog

Print
Keerbergen / Bonheiden - Woensdagnamiddag zakte de kindergemeenteraad van Bonheiden af naar het Go!Gitbo om er beeldjes in klei te maken. Die zullen binnen vier jaar deel uitmaken van een Land Artinstallatie in de westhoek om de doden uit de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

Zeshonderdduizend kleien beeldjes dat is wat het project Coming World Remember Me van Koen Van Mechelen en Jan Moeyaert wil bereiken. Een voor elke dode, militair of burger, die er in België viel te betreuren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

“Iedereen is in ons atelier welkom om een beeldje te maken”, legt Technisch adviseur en coördinator Ruud Koppenol van Go!Gitbo in Keerbergen uit. “Die beeldjes zullen in 2018 worden gebruikt om aan de Palingbeek in Ieper een reusachtig kunstwerk te maken.”

De voltallige kindergemeenteraad van Bonheiden beet woensdagnamiddag de spits af om in het atelier beeldjes te maken.

“We kregen eerst een film te zien die de onzin van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen nadien aanklaagde”, legt Jolien Reyniers uit. Daarna was het aan de kinderen. “Van een blok klei en zand wordt een eivorm gemaakt die in de drukpers past. Best wel moeilijk.” Dan wordt er nog een gaatje ingeprikt voor een dogtag: een metalen plaatje dat iedere soldaat in de oorlog droeg. "Daarop komt de naam van de maker maar ook die van het slachtoffer dat wordt herdacht."

Info op www.comingworldrememberme.be

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio