© Sergi Reboredo

Harde aanpak tegen drugs leverde in Antwerpen al meer dan 2.000 boetes op

Burgemeester Bart De Wever en zijn centrumrechtse stadsbestuur beloofden bij hun aantreden strenger te zullen optreden tegen drugsverkoop, - bezit én -gebruik. Die repressievere aanpak heeft al meer dan 2.000 drugsbezitters en/of -gebruikers in de grootstad Antwerpen met een onmiddellijke minnelijke schikking (O.M.S.) inzake drugsbezit opgezadeld.

Het Antwerpse stadsbestuur wil het ‘drugprobleem’ hard aanpakken. Niet alleen drugsverkopers worden voortaan vervolgd, ook drugsgebruikers die tegen de lamp lopen riskeren een proces-verbaal. Zelfs bezitters van een kleine, persoonlijke hoeveelheid kunnen op de bon vliegen als hun gebruik voor openbare overlast zorgt.

Op 1 september 2013 werd daarom in Antwerpen het systeem ingevoerd waarbij meerderjarige drugbezitters en/of druggebruikers die op de openbare weg of op het publieke terrein op heterdaad betrapt worden in hun bezit en/of gebruik, vanwege de politie een onmiddellijke minnelijke schikking ( O.M.S.- DRugs ) aangeboden krijgen. Het bedrag is afhankelijk van de aard van de drugs. Bezit van cannabis levert een boete van 75 euro op. Voor andere verdovende middelen als harddrugs loopt de rekening op tot 150 euro.

56 % betaalt keurig

Tussen 1 september 2013 en 31 augustus 2014 werden binnen het O.M.S-systeem 1997 processen-verbaal opgesteld, zo meldt het parket van Antwerpen. In de eerste acht maanden van deze periode betaalde 56 % keurig de boete. 29 % van de wanbetalers werd gedagvaard en moest voor de rechter verschijnen. 34,5 van de niet-betalers werd begeleid richting hulpverlening. De overige 36,5 % van dossiers van wanbetalers werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs of toegevoegd aan bestaande dossiers.

Politie en parket evalueerden het O.M.S-systeem en beslisten woensdag om het binnen de grootstad Antwerpen voor onbepaalde duur verder te zetten. Jaarlijks zal het worden geëvalueerd. In de toekomst kan het systeem ook worden ingevoerd in andere Antwerpse politiezones.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio