Nieuwe soort identiteitsfraude in Nederland

Print

De Nederlandse politie heeft een vorm van identiteitsfraude vastgesteld, waarbij mogelijk criminele Oost-Europeanen in Nederland meerdere identiteiten blijken te hebben. Ze kunnen in Nederland onopgemerkt blijven door in eigen land legaal hun naam te veranderen. Volgens de Belgische FOD Binnenlandse Zaken gaat het om een Europese problematiek.

In de EU-landen Roemenië en Kroatië is het toegestaan om meerdere keren van identiteit te wisselen. Ook in Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Servië en Albanië bestaat de mogelijkheid. Na de identiteitswissel blijven alleen het persoonsnummer en de geboortedatum gelijk in de nieuwe papieren.

Zo kan het dat vreemdelingen die criminele feiten op hun kerfstok hebben met hun nieuwe naam naar Nederland reizen en zich daar opnieuw aanmelden. Ze blijven zo buiten beeld. Ook is het relatief eenvoudig om fraude te plegen met toeslagen en uitkeringen. De Nederlandse politie weet nog niet hoe vaak dit gebeurt en onderzoekt het.

‘Het is een problematiek die zich waarschijnlijk ook in andere Europese landen voordoet’, luidt het op de Belgische FOD Binnenlandse Zaken. ‘Het is een internationaal probleem en we gaan dat ook aan de Europese instanties melden en dit op Europees niveau bespreken.’

‘Het is iets waar ook wij mee bezig zijn’, luidt het voorts. ‘We werken aan betere detectiemiddelen. Elke gemeente krijgt daarvoor een referentie-ambtenaar die zich in de problematiek kan specialiseren.’

.

Nu in het nieuws