‘Seksmoord’: “Wie zo driest te keer gaat, wil doden”

Said Mahmoud Foto: BELGA

‘Seksmoord’: “Wie zo driest te keer gaat, wil doden”

Print
Antwerpen -

Het openbaar ministerie heeft de Antwerpse assisenjury woensdag gevraagd om Said Mahmoud (25) schuldig te verklaren aan de moord op Aimé Mafouta Matondo (35) uit Antwerpen. Iemand die zo driest te keer ging als de beschuldigde kon maar één bedoeling hebben: het slachtoffer doden. Dat hij daarbij met voorbedachte raden had gehandeld, bleek volgens de aanklager onder meer uit het feit dat hij meermaals van wapen had gewisseld.

Het slachtoffer werd op 30 oktober 2012 dood aangetroffen op zijn appartement in de Carnotstraat. “Ik heb in mijn carrrière zelden zo’n uitgebreide en lugubere verwondingen gezien. Ze getuigen van een strijd op leven en dood. Het slachtoffer had geen enkele kans om het te overleven”, stelde advocaat-generaal Björn Backx.

Hij overliep nog eens de verwondingen: de tientallen snijwonden, de hals die werd open gereten met een stuk geslagen fles, de buikwonde waardoor de darmen uitpuilden en de zes tanden die met geweld uit zijn mond werden geslagen. Uit die overdaad aan verwondingen kon alleen maar besloten worden dat Aimé dood moest.

Kapotte fles

Ook de voorbedachtheid vond de aanklager duidelijk aangetoond. “Said had kunnen ophouden, nadat hij de tanden van Aimé had uitgeslagen. Het slachtoffer was na die zware klap ongetwijfeld groggy, maar toch bewerkte hij zijn keel nog met die kapotte fles. Daarna haalde hij een mes en plofte hij dat in de buik van Aimé, die toen al dood was. Allemaal weloverwogen beslissingen.”

Dat Said zichzelf alleen maar verdedigd had in een strijd op leven en dood, geloofde hij niet. De beschuldigde had zich na de feiten niet laten verzorgen, dus zijn verwondingen waren wellicht gering. De wetsdokter had littekens op zijn knie, tenen en in zijn gezicht aangetroffen, maar kon niet met zekerheid zeggen of die van de feiten afkomstig waren.

Woede-uitbarsting

Volgens de advocaat-generaal wijst alles erop dat de agressie van de beschuldigde was uitgegaan en herinnerde de jury aan de woede-uitbarsting van Said na de getuigenis van de kroongetuige - Dimitri Vantomme, vooral bekend als ‘VJ Dimi’ - dinsdag.

Backx geloofde evenmin dat de beschuldigde zomaar naïef met Aimé was mee gegaan, zonder te beseffen dat hij mogelijk iets in ruil verwachtte voor de gratis cocaïne en onderdak. Hij verwees ook naar de verklaringen van de kroongetuige in het dossier, die stelde dat Said zich niet verzet had tegen de seksuele contacten. De advocaat-generaal vindt dan ook niet dat de beschuldigde de ongewenste avances van Aimé kan aanhalen als motief voor de feiten.

 

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio