Justitie kocht al voor meer dan 1 miljoen euro spionagesoftware

Koen Geens Foto: CD&V

Justitie kocht al voor meer dan 1 miljoen euro spionagesoftware

Print

De FOD Justitie heeft dit jaar al twee facturen van ruim 18.000 euro betaald aan FinFisher, een Duits privé-bedrijf dat krachtige spionagesoftware ontwikkelt. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) woensdagmiddag gezegd in de Kamer. In totaal zou ons land al voor meer dan 1 miljoen euro hebben uitgegeven aan dergelijke software.

Al sinds september is dankzij documenten van klokkenluiderssite WikiLeaks bekend dat België op een lijst van landen staat die spionagesoftware kochten van FinFisher. Ons land zou in totaal al voor meer dan 1 miljoen euro hebben uitgegeven aan dergelijke software.

Naast België zou FinFisher echter ook hebben geleverd aan regimes in onder meer Qatar, Bahrein en Pakistan, en daarom wilde Groen-Fractieleider Stefaan Van Hecke van bevoegd minister Geens weten hoe de vork precies aan de steel zit.

Volgens Geens heeft de FOD Justitie op 26 augustus en 21 oktober van dit jaar telkens 18.181,81 euro betaald aan het bedrijf. ‘Telkens ging het om prestaties die werden betaald op vraag van een speciale eenheid bij de federale politie die instaat voor de tactische interceptie van communicaties’, zei hij. ‘Het is die eenheid die de behoefte bepaalt en die instaat voor het aangaan en de opvolging van de prestaties’. De minister voegde er nog aan toe dat de aanwending van de techniek steeds gebeurt onder bevelschrift van een onderzoeksrechter.

.

Nu in het nieuws