Sint-Niklaas onderzoekt of optreden Duitse extreemrechtse zanger kan doorgaan

Foto: YouTube

Sint-Niklaas onderzoekt of optreden Duitse extreemrechtse zanger kan doorgaan

Print
Sint-Niklaas -

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas vraagt advies aan de lokale politie alvorens te beslissen of een optreden van de Duitse “nationalistische zanger” Frank Rennicke kan doorgaan in het Museumtheater. Dat bevestigt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).

Rennickes liedjesteksten zorgden in 2002 in Stuttgart voor een veroordeling in beroep wegens het aanzetten tot haat. De extreemrechtse singer-songwriter werd in 2009 en 2010 ook al voorgedragen als presidentskandidaat voor NPD. Zijn carrière als volkszanger bracht onder meer een cd met “politiek incorrecte liederen” voor schoolkinderen voort.

Op uitnodiging van Rechts Actueel, en met steun van Identiteit door Muziek (IDM) en Rechtse Rakkers, wordt de zanger op 6 december verwacht voor een concert in het Museumtheater in Sint-Niklaas.

Het stadsbestuur was niet op de hoogte, maar wijst erop dat het cultuurcentrum, bovenop zijn eigen programmatie, ook autonoom aan derden zalen verhuurt. “Het is een concert dat de wenkbrauwen doet fronsen”, zegt burgemeester Dehandschutter. “Ik heb daarom de politie om advies gevraagd, enerzijds wat de persoon van de artiest betreft en anderzijds, op basis van concerten uit het verleden, of er een veiligheidsrisico aan verbonden is.”

Dehandschutter zegt dat op basis daarvan uiterlijk maandag een beslissing genomen kan worden, maar dat die met voldoende rechtsgrond gemotiveerd moet worden.

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio