© REUTERS

Bouwbedrijf Heijmans schrapt 200 banen

Het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans, ook actief in België met vestigingen in Schelle, Bilzen, Ranst en Ieper, schrapt tweehonderd banen bij zijn onderdeel Utiliteitsbouw. Dat heeft het bouwbedrijf woensdag bekendgemaakt in een tussentijdshandelsbericht. De aankondiging heeft geen gevolgen voor België, al zal er in ons land wel bekeken worden welke maatregelen mogelijk zijn voor een rendabiliteitsverbetering.

De omzet bij utiliteitsbouw, verantwoordelijk voor de bouw van onder meer kantoren, ziekenhuizen en scholen, kwam over de eerste negen maanden van het jaar ruim 20 procent lager uit dan vorig jaar. “Per saldo is het rendement duidelijk onvoldoende”, aldus de onderneming.

Heijmans zei dat de totale omzet in de eerste negen maanden van het jaar bijna 10 procent lager was dan een jaar eerder, maar noemde geen concrete cijfers. De onderneming voelt de druk op het resultaat ook bij de Nederlandse en Duitse infra-activiteiten, waar sprake is van lage marges en flinke concurrentie. Het resultaat bij de tak Wegen en Civiel zal dan ook “fors” onder dat van 2013 uitkomen.

De orderportefeuille nam wel toe, die stond aan het einde van het kwartaal op circa 2,5 miljard euro. Ook verkocht Heijmans tot en met oktober meer woningen dan een jaar eerder, 742 tegen 592.

Topman Bert van der Elst sprak van magere resultaten. “Het is nog maar de vraag of we het operationeel resultaat dit jaar boven de nullijn kunnen houden.” Onder de streep rekent het bedrijf in ieder geval op rode cijfers. Heijmans wil in het vierde kwartaal de geplande maatregelen verder uitwerken, met resultaatherstel in 2015 en 2016 als doel.

“De aankondiging van vanochtend heeft geen betrekking op België. Alles verloopt er volgens schema”, klinkt het verder bij de Nederlandse directie. “Wel zal in de komende tijd gekeken worden welke maatregelen er kunnen voor een rendabiliteitsverbetering. De marges zijn laag”, klinkt het.

Nu in het nieuws