© AFP

China’s steenkoolcentrales kosten 670.000 levens per jaar

De smog van China’s steenkoolcentrales was verantwoordelijk voor 670.000 vroegtijdige overlijdens in 2012. Dat zeggen onderzoekers, zo bericht de krant South China Morning Post woensdag.

Het gaat om het aantal overlijdens door bijvoorbeeld longkanker of hart- en vaatziekten die gelinkt zijn aan de vervuiling met stofdeeltjes kleiner dan 2,5 microgram, zei onderzoeker Teng Fei van de Universiteit van Tsinghua.

De studie toont aan hoe de huidige vergoedingen en taksen op steenkoolverbranding “niet opwegen tegen de echte kosten”. De autoriteiten heffen 30 à 50 yuan (3,9 à 6,5 euro) per ton steenkool die opgedolven wordt, getransporteerd en verbrand. Maar de kosten van extra overlijdens worden geschat op 166 yuan per ton. Milieuschade meegerekend, bedragen de totale externe kosten 260 yuan per ton geproduceerd en gebruikt steenkool in 2012.

Mogelijk liggen de kosten nog hoger, zegt medeonderzoeker Li Guoxing van de School voor Openbare Gezondheidszorg van de Universiteit van Peking. De niet-dodelijke effecten op de gezondheid, zoals astma, hebben de onderzoekers niet in rekening gebracht.

Nu in het nieuws