© Vijf

SOS huis opknappen: vijf tips van Roel Vanderstukken

Hij heeft zelf een hoeve tot een huis verbouwd en hij weet hoe hij harde werkers kan verwennen met een lekkere maaltijd. Deze twee kwaliteiten komen Roel Vanderstukken aardig van pas in een nieuw seizoen van 'De Huisdokter', waarin hij aan de zijde van interieurspecialiste Michèle Van Sebroeck 'onverkoopbare' huizen opknapt. Ondertussen geeft hij nog een paar tips voor wie zelf aan de slag wil: 'Als er iets is wat je stoort aan je huis, pak het zo snel mogelijk aan'.

Je hebt zelf al aardig wat verbouwd, maar Michèle blijft de interieurexperte. Wat heb je van haar geleerd?

'Dat de juiste aankleding enorm veel uitmaakt. Juist geplaatst licht is ontzettend belangrijk, maar je moet er ook voor zorgen dat de ruimte niet te kaal wordt. Het mag best gezellig druk zijn, zolang het geen overrompeling is. Een koper zal eerder interesse tonen in een mooi aangeklede ruimte, ook al is het niet de inrichting die hij in gedachten had'.

Wat is jouw meest nuttige verbouwtip?

'Maak goede afspraken. Zeker als je een team van verschillende aannemers en werkmannen aan het werk zet, is het aan te raden om hen allemaal eens samen aan tafel te zetten. Weet ook van tevoren wat je wil: het kan je heel wat kosten besparen. Wat je vooral niet mag doen? In de weg lopen (lacht). En de boel uit het oog verliezen, het is best om alles goed in de gaten te houden.

In 'De Huisdokter' maak je soms eten voor de klussers. Receptje?

'Wat altijd werkt, is een grote kom verse soep, met deze temperaturen doe je daar iedereen plezier mee. Bij één huis dat we hebben aangepakt, stond een appelboom in de tuin. Van die gedeukte appeltjes hebben we compote gemaakt en daar een paar pensen bij gebakken. Simpel, maar superlekker'.

Het cliché wil dat koppels die verbouwen, ruzie krijgen. Een tip om dat te vermijden?

'Wij hebben dat cliché nog wat meer getest door hoogzwanger aan de verbouwing te beginnen... Het is een stressvolle periode geweest, maar we hebben geen ruzie gemaakt. En als je daar doorkomt, is het toch een overwinning. Probeer vooral uit te spreken waar je aan denkt en niets op te kroppen om het daarna op de ander af te reageren'.

Wat heeft 'De Huisdokter' jou geleerd?

'Als mensen te lang in een situatie zitten, worden ze die gewoon. We zijn in huizen in erbarmelijke staat geweest, maar de bewoners zagen dat zelfs niet meer. Dus: als er een mankementje is aan je huis, een klein scheurtje in de muur of een plintje dat niet goed hangt: pak het onmiddellijk aan'.

De Huisdokter, vanaf 5 november elke woensdag om 21u15 op Vijf

NIET TE MISSEN