Annemie Struyf kaart seksisme in de media aan

‘Van zodra je veertig of vijfenveertig jaar bent, krijg je als vrouw in de media regelmatig seksistische opmerkingen’. Dat zei documentairemaakster Annemie Struyf woensdagochtend in het Radio 1-programma Hautekiet, waarin het over seksisme ging.

tib

Hoewel het in ‘Hautekiet’ eerst over de strijd tegen seksisme in Frankrijk ging, gooide Struyf het snel over een andere boeg: 'Ik vind dat er in de Belgische media ongelofelijk veel seksisme is. Zo is er een belangrijke man, ik ga zijn naam niet noemen, die altijd tegen me zegt: ‘Maar Annemie, jij op jouw leeftijd, je bent niet van de mooiste en dan met jouw stem, hoe kan het dat jij nog altijd op televisie te zien bent?’ Ik blijf daar schaapachtig om glimlachen omdat ik niet weet hoe ik moet reageren, maar ik vraag me wel telkens af of het mogelijk zou zijn dat een man zo’n opmerking tegen een vrouw maakt’.

Ook sommige vragen in interviews getuigen volgens Struyf van een zeker seksisme. De vraag over de combinatie werk en gezin die alleen aan vrouwen gesteld wordt, bijvoorbeeld, maar ook als het over plastische chirurgie gaat. ‘Vanaf mijn veertig jaar moet ik in elk interview de vraag beantwoorden of ik plastische chirurgie zou overwegen. Ik weiger om die vraag nog te beantwoorden’.

NIET TE MISSEN