Berkeley krijgt de eerste belasting op softdrinks

Foto: IMAGEGLOBE

Berkeley krijgt de eerste belasting op softdrinks

Print

De fameuze (in het VS-jargon) ‘liberale’ Californische stad Berkeley heeft dinsdag de eerste stappen gezet om de eerste Amerikaanse stad te worden die een plaatselijke belasting op softdrinks invoert. In San Francisco zag de kiezer zo’n taks niet zitten.

Drie tegen één kiezers schaarden zich in Berkeley achter Maatregel D. Die houdt in dat alle suikerhoudende sofdrinks met zowat 12 dollarcent per blikje worden belast.

In San Francisco was er eveneens een meerderheid voor soortgelijke Maatregel E. Maar de vereiste tweederdemeerderheid werd niet gehaald.

Aanhangers van de belasting hopen dat de verkoop van suikerhoudende softdrinks zal dalen. Zij koppelen de drankjes aan toenemende diabetes en zwaarlijvigheid.

Hoewel slechts een relatief klein aantal Amerikanen zich over zo een taks kon uitspreken had de Amerikaanse Drankindustrie twee miljoen dollar voor Berkeley en 9,1 miljoen dollar voor San Francisco veil om de maatregel te bekampen.

Volgens de gezaghebbende krant Los Angeles Times konden de voorstanders in Frisco slechts zowat 250.000 dollar bijeengaren, terwijl in Berkeley vroeger burgemeester Michael Bloomberg alleen al meer dan 200.000 dollar uit zijn mouw schudde voor Maatregel D.

.

Nu in het nieuws