© Margo TIlborghs

Boomdahlia in Arboretum Kalmthout gaat uitzonderlijk bloeien

In Arboretum Kalmthout gaat de boomdahlia bloeien. Het is de eerste keer in ons land dat deze zes meter hoge dahliasoort buiten tot bloei komt. Het warme weer van de voorbije weken is zonder twijfel verantwoordelijk voor deze unieke gebeurtenis.

MaTi

De plant in Arboretum Kalmthout groeit in de rode tuin en werd in 2006 aangeplant. In tegenstelling tot de andere dahlia’s is deze soort altijd buiten gebleven en werd in de winter enkel afgedekt met herfstbladeren. De arboretumtuin is hiermee een van de weinige plekken die deze soort op deze manier buiten kan kweken.

“Het is de eerste keer dat we in België dat de bloemknoppen van de boomdahlia zover gezwollen staan. De boom staat op een goede gedraineerde grond en wordt in de winter toegedekt met herfstbladeren, zodat hij voorzien is van een winterdeken. De boomdahlia lijkt in alles op een gewone dahlia, maar dan vele malen uitvergroot”, zegt conservator Bram Rammeloo.

“De plant wordt gemakkelijk 5 tot 6 meter hoog. Uit de wortelknollen groeien ieder jaar opnieuw grote stengels. In ons klimaat is het een prachtige, exotisch aandoende bladplant die eigenlijk nooit in bloei komt. Daarvoor zijn de zomers niet warm genoeg en komt de herfst te vroeg. In het Vrijbroekpark in Mechelen heeft ooit een boomdahlia gebloeid, maar die plant groeide in een serre. Hopelijk komen de roze bloemen met oranje hart snel tevoorschijn ”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio