© AFP

© rr

1/2

13 miljard euro voor Nieuwe Zijderoute van China

China is van plan 13 miljard euro te pompen in infrastructuurwerken die moeten uitmonden in een Nieuwe Zijderoute. Met een gigantisch net van spoor- en zee­routes van China naar Europa wil president Xi Jinping de Chinese handel nieuw leven inblazen.

Als het plan van Xi Jinping ooit werkelijkheid wordt, zal de nieuwe zijderoute drie miljard mensen en drie continenten met elkaar verbinden. "Het is dé manier voor China om de toegang tot de westerse markt meer open te breken en zich verder te ontwikkelen als een economische grootmacht. Meteen kunnen de Chinezen hun politieke positie verstevigen door via die nieuwe routes welvaart te brengen in het westen", zegt China-specialist Frans-Paul van der Putten.

De Chinezen denken daarbij op de heel lange termijn. De 13 miljard euro die in een ­financieringsfonds wordt gestort, is enkel een begin. Een einddatum voor de immense infrastructuurwerken is er nog lang niet. "Overal zullen de Chinezen nieuwe spoorlijnen leggen, met immense goederenstations in de verschillende landen die ze aandoen", zegt Van der Putten.

Hetzelfde met de zeeroute. In de verschillende landen zullen nieuwe havenprojecten komen, voornamelijk gefinancierd met Chinees geld. China wil daar snel in gaan. Begin dit jaar sloten ze bijvoorbeeld een deal met Oekraïne om op de Krim een nieuwe haven te bouwen waar hun goederenschepen zouden kunnen aanleggen.

Nu in het nieuws