Europa brengt ons geen goed nieuws

Foto: GVA

Europa brengt ons geen goed nieuws

Print

De nieuwe Europese Commissie presenteert haar herfstprognoses en die zien er niet goed uit voor België. Zowel ons begrotingstekort (3%) als onze schuldgraad doen de oranje knipperlichten knipperen. Maar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) acht de kans klein dat ons land in de lente door Europa zal worden verplicht om extra inspanningen te doen. En de regering krijgt met dit Europese rapport wel een schitterend wapen in handen om in de hete herfst haar besparingsmaatregelen te verdedigen.

De redenen waarom België het minder goed doet dan werd verwacht, zijn volgens Europa uiteenlopend. In april zijn de fiscale inkomsten te hoog ingeschat door de centrumlinkse regering van Elio Di Rupo. Dat is geen verrassing.

Een uittredende regering wil altijd een goed rapport voorleggen, de rekening voor de lijken die achteraf uit de kast vallen is toch voor de volgende ploeg. Een andere reden, de stijging in de uitgaven voor de pensioenen, is bekend en daar wordt aan gewerkt, ook al zal het nog bloed, zweet en tranen kosten voordat de bevolking die bittere pil doorslikt. Maar het zal wel moeten.

Twee andere verklaringen voor onze matige prestaties geven meer te denken. Volgens Europa zetten de maatregelen van de regering-Michel het consumentenvertrouwen onder druk, wat niet meteen goede hoop geeft voor de groei van onze economie. Daarnaast zouden de stimulansen voor de werkgelegenheid in de privésector worden geneutraliseerd door de jobs die verdwijnen bij de overheid. Maar dat is een logisch gevolg van de switch van een centrumlinks naar een centrumrechts beleid.

In elk geval zet de Europese Commissie ons land met een groei van ongeveer één procent in de komende twee jaar in het staartpeloton, met in 2016 alleen nog Italië en Finland onder ons. En dat terwijl we in 2013 nog tot de top tien behoorden. Opmerkelijk in dat klassement is overigens dat landen zoals Ierland en Griekenland, die de voorbije jaren door de diepste dalen zijn gegaan, het weer opvallend goed doen. Alweer een argument voor de aanhangers van de harde budgettaire lijn om hun keuzes te verantwoorden. Al moet daar natuurlijk wel bij worden vermeld dat de Grieken door de keiharde maatregelen in zes magere jaren zomaar even een kwart armer zijn geworden.

Dat willen wij niet meemaken.

.

Nu in het nieuws