Republikeinen behalen meerderheid in Senaat

Foto: AFP

Republikeinen behalen meerderheid in Senaat

Print

De Republikeinen hebben een meerderheid behaald in de Senaat tijdens de midterm-verkiezingen in de VS. Dat blijkt uit prognoses van Amerikaanse tv-zenders. President Barack Obama krijgt zo heel wat minder armslag in de laatste twee jaar van zijn presidentschap.

Het Republikeinse kamp, dat een stevige slag toebracht aan de Democraten, heeft nu op zijn minst 51 van de 100 zetels in de Senaat. De Republikeinen hebben nu zowel de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat.

De laatste kiesbureaus voor de midterms sloten in Alaska en Hawaii pas woensdagochtend om 6 uur Belgische tijd. Maar met de overwinning in North Carolina hebben de centrumrechtse conservatieven de zes Democratische zetels veroverd die ze nodig hebben om een meerderheid in de Senaat te behalen. Eerder vielen al Colorado, Arkansas en - zoals algemeen werd verwacht - Montana, West-Virginia en South-Dakota.

Definitief resultaat pas op 6 december

Door een zogenaamde ‘dead heat’ (ex aequo) in de staat Louisiana ligt het definitieve resultaat van de senaatsverkiezingen ten vroegste op 6 december vast. Volgens prognoses zal geen van de kandidaten er de noodzakelijke absolute meerderheid halen en moet op 6 december een tweede ronde georganiseerd worden.

De Republikein Bill Cassidy kwam niet aan het vereiste stemmenaantal, noch de zittende Democratische senator Mary Landrieu of een van de zes andere kandidaten, berichten tv-zender Fox News, ABC en NBC.

De overwinning van de Republikeinen zorgt voor een grote machtsverschuiving in Washington. De Republikeinen hebben namelijk al ook het Huis van Afgevaardigden in handen. De volgende twee jaar worden bijzonder lastig voor president Obama.

In het Huis van Afgevaardigden zou de Republikeinse oppositie 242 zetels in de wacht slepen, de Democraten 193, meldt televisiezender NBC. Volgens CBS is de marge kleiner, 226 tegen 209.

Alle peilingen voorspelden een nederlaag voor de Democraten van president Barack Obama.

.

Nu in het nieuws