Antwerps actieplan tegen meerderjarige spijbelaars

Foto: SVdE

Antwerps actieplan tegen meerderjarige spijbelaars

Print
Antwerpen -

De Antwerpse onderwijsschepen Claude Marinower (Open Vld) werkt aan een actieplan voor spijbelaars. Voor meerderjarige scholieren komt er een apart plan. Maar liefst 28 procent van die groep vertoont problematisch spijbelgedrag.

“Vlaanderen stopt met tellen wanneer de leerling 18 jaar of ouder is. Toch is het belangrijk om deze groep specifiek te begeleiden. Want dit zijn leerlingen die vaak de school verlaten zonder een diploma”, zegt Claude Marinower. Op dit moment beëindigt één op de vier van de Antwerpse jongeren voortijdig zijn schoolcarrière.

De schepen zat gisteren rond de tafel met Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “In de eerste plaats om te zien welke Vlaamse acties er tegen spijbelen genomen kunnen worden. En of wij onze Antwerpse kennis ter beschikking kunnen stellen. Er komen acties. Een daarvan zou een doorgedreven combinatie van leren en werken kunnen zijn”, zegt de schepen.

Want vooral bij pubers en meerderjarige studenten zijn schoolmoeheid en een verkeerde studiekeuze de belangrijkste oorzaken dat jongeren spijbelen. De meeste van deze spijbelende meerderjarigen zitten in het BSO. In het basisonderwijs is vooral te weinig betrokkenheid van de ouders een reden om te spijbelen.

Iets meer dan 4 procent van alle Antwerpse kinderen blijft te vaak zonder reden van school.