© Belga

© Photo News

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: null

ARSENAL - ANDERLECHT: 3-3

Mitrovic rondt miraculeuze terugkeer af voor Anderlecht

Anderlecht heeft voor een onwaarschijnlijke stunt gezorgd op de vierde speeldag van de Champions League: paars-wit stond na een uur op een 3-0 achterstand in het Emirates Stadium, maar twee doelpunten van Vanden Borre en ééntje van Mitrovic later mag paars-wit zich opmaken voor een feestende terugkeer naar Brussel.

jvh

De eerste helft startte aan een verschroeiend tempo, met Arsenal dat het balbezit opeiste. Toch creëerde Anderlecht de betere kansen, met een afgeweken schot van Praet en een kans voor Kljestan. Maar na dom balverlies tikte Mbemba Welbeck aan in de zestien en de Franse scheidsrechter Turpin twijfelde niet. Arteta nam het geschenk aan en stifte de 1-0 binnen vanop elf meter. Vijf minuten later mocht Alexis Sanchez een vrije trap nemen. Hij trapte eerst in de muur maar in de rebound pegelde de Chileen het leer tegen de netten. De wedstrijd leek gespeeld na een half uur.

Na rust gingen de Gunners furieus op zoek naar het beslissende derde doelpunt. Proto bleef nog even overeind in een schietkraam, maar op het uur profiteerde Oxlade-Chamberlain van balverlies van Sacha Kljestan om met het leer aan de haal te gaan en de 3-0 aan te tekenen. Net nu alles verloren leek, begon paars-wit bevrijd te spelen. Anthony Vanden Borre werkte de bal drie minuten later na een fraaie actie van invaller en debutant Andy Kawaya (vanuit buitenspel) tegen de netten van Arsenal-doelman Sczesny, en tien minuten later was de rechtsachter opnieuw aan het feest: na een fout van Nacho Monreal op de net ingevallen Mitrovic kreeg Anderlecht een strafschop. Vanden Borre ging na wat discussie achter de bal staan en zette koeltjes om. Arsenal raakte in paniek en begon achteruit te lopen, maar toch leken de Gunners de winst over de meet te slepen. Tot de 90ste minuut: Andy Najar zette voor richting Mitrovic, die profiteerde van een slechte plaatsing van Sczesny om de gelijkmaker tegen de netten te koppen.

Toch kon coach Besnik Hasi niet zonder kopzorgen uit Londen vertrekken. In de 54ste minuut had hij immers Chancel Mbemba met een knieblessure zien uitvallen. In de andere wedstrijd in groep D verzekerde Borussia Dortmund zich met een 4-1 zege tegen Galatasaray van de kwalificatie voor de achtste finales. Dortmund telt na vier wedstrijden 12 punten, Arsenal heeft er 7. Anderlecht staat op plaats drie met 2 punten, Galatasaray bekleedt de laatste plaats met 1 punt. .

Opmerkelijk:

Anderlecht sluit dankzij de drie doelpunten aan in een illuster rijtje: paars-wit is pas de derde club in de geschiedenis van het Europese voetbal die 500 doelpunten moest incasseren. Daarin werden de Brusselaars enkel voorafgegaan door uitgerekend Real Madrid en Barcelona! Ook voor Arsenal bracht de wedstrijd trouwens een mijlpaal: hun openingsdoelpunt was de 500ste goal die de Gunners scoorden in het Emirates Stadium, sinds 2006 de thuisbasis van de Londense topclub.

Ontdek hier de basisopstellingen van beide ploegen!

Belangrijkste fases:

5’ - Acheampong heeft te veel tijd nodig en zijn schot wordt afgeblokt door Chambers. De hoekschop van Tielemans wordt makkelijk geplukt door doelman Szcesny.

7’ - Praet kan aan de haal met de bal. Via Cyriac komt de bal opnieuw voor de voet van de Brusselse spelmaker. Hij haalt uit en via een Londens been verdwijnt de bal in het zijnet. Gelukje voor de thuisploeg.

15’ - Kljestan heeft de 0-1 aan de voet maar de Amerikaan vindt doelman Szczesny op zijn weg. Arsenal probeert er op de counter snel uit te komen maar Mbemba en co. zijn goed wakker.

20’ - De Chileen Alexis Sanchez duikt voor het eerst op in de match. Hij pakt de bal mee in de zestien en veinst dan een schot. Hij haalt dan prompt uit en de bal gaat via de paal buiten.

23’ - GOAL! Balverlies van Anderlecht en Welbeck gaat maar al te graag liggen na contact met Welbeck. De Fransman Turpin legt de bal op de stip, kapitein Arteta legt bal netjes binnen.

27’ - GOAL! De Chileen knalt eerst nog in de paars-witte muur maar in de rebound pegelt hij de bal dan door de muur tegen de netten. Wat een domper op de feestvreugde voor Anderlecht.

32’ - Dennis Praet zet zich opnieuw door en haalt dan uit van aan de rand van de zestien. Via een Londens been verdwijnt de bal maar net raak. Opnieuw pech voor de nummer 10 van Anderlecht.

46’ - Wissel bij Anderlecht, Hasi grijpt in. Andy Kawaya komt in de plaats van een onzichtbare Ibrahima Conte.

46’ - Arsenal gaat meteen op zoek naar ene derde doelpunt. De bezoekende verdedigers staan in een schietkraam maar telkens ligt of staat er een paars-wit lichaam in de weg.

50’ - Chancel Mbemba heeft verzorging nodig na een duel. De Congolees blijft liggen en kan blijkbaar niet verder. Leander Dendoncker komt hem vervangen. Vreemd, want met Michaël Heylen zit er een centrale verdediger op de bank.

57’ - GOAL! Dom balverlies van Sacha Kljestan, Alex Oxlade-Chamberlain pikt op, snort voorbij Vanden Borre en mikt de 3-0 binnen. Toch wel kinderlijk verdedigen van Anderlecht.

60’ - GOAL! Anthony Vanden Borre mengt zich in de debatten en werkt de 3-1 tegen de netten. Prima actie van de invaller Kawaya. Toch nog een restje hoop voor paars-wit.

71’ GOAL! Mitrovic wordt gehaakt in de zestien en de Franse ref legt de bal op de stip. De Serviër wil de strafschop zelf nemen maar de bal wordt uit zijn handen genomen, Anthony Vanden Borre gaat de elfmeter trappen. De rechtsachter legt de bal met veel flair voorbij de thuisgoalie. We hebben weer een wedstrijd.

78’ - Tielemans zet zich achter het leer en jaagt de bal naar de kooi van Szczesny. De doelman staat goed opgesteld en klemt het leer.

82’ - Acheampong rukt mee op en krijgt de bal voor zijn linker. Hij jaagt de bal maar net over. De bal likt de lat.

89’ - GOAL! Wat een stunt van Anderlecht! Najar zet de bal goed voor vanop rechts en Mitrovic duikt de bal tegen de touwen. Wat een ommekeer in deze partij.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!

Wie was uw 'Man van de Match'?

© PN

Anderlecht zorgde voor een onwaarschijnlijke comeback in de Champions League door een 3-0 achterstand nog om te buigen in een 3-3 gelijkspel! Wie was uw man van de match? De tweemaal scorende Anthony Vanden Borre, invaller Aleksandar Mitrovic of toch nog iemand anders? Stem hier!

Anderlecht komt pas drie kwartier voor aftrap aan

© Twitter

Problemen voor Anderlecht in de aanloop naar het Champions League-duel tegen Arsenal: door de overvloedige regenval in Londen was het verkeer in de Britse hoofdstad danig ontregeld, waardoor de spelersbus pas drie kwartier voor de aftrap aankwam in het Emirates Stadium. Geen ideale wedstrijdvoorbereiding, dus... Het is nog niet duidelijk of de aftrap, voorzien voor 20u45, verlaat wordt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sanchez fusilleert Proto voor 2-0

© PN

Anderlecht hield in de aanvangsfase op het veld van Arsenal even gelijke tred, maar de Gunners leken daarna in enkele minuten een onoverbrugbare kloof met de Brusselaars te slaan: Alexis Sanchez trapte een vrije trap eerst in de muur, maar tegen wat de Chileen daarna uit zijn sloffen toverde had ook Silvio Proto geen verhaal.

De eerste van Vanden Borre (vanuit buitenspel)

© Proximus 11

Anthony Vanden Borre zette de comeback van Anderlecht tegen Arsenal in: de rechtsachter van paars-wit maakte een half uur voor tijd de 3-1. Vanden Borre tikte de bal over de lijn na een knappe actie van invaller Kawaya, al leek de doelpuntenmaker wel buitenspel te staan.

De tweede van Vanden Borre (vanop de stip)

© Proximus 11

Anderlecht-spits Aleksandar Mitrovic werd een kwartier voor tijd gehaakt in de zestien van Arsenal, de Franse ref legde de bal op de stip. De Serviër wilde de strafschop in eerste instantie zelf nemen, maar de bal werd uit zijn handen genomen. Doelpuntenmaker Anthony Vanden Borre trapte de elfmeter vervolgens met veel flair voorbij de thuisgoalie.

Mitrovic bezorgt Anderlecht-fans delirium

© Proximus 11

Alekasandar Mitrovic rondde het 'Mirakel van Londen' af door Anderlecht in de 90ste minuut toch nog op 3-3 te brengen. De Servische spits kopte een voorzet van Andy Najar aan de eerste paal binnen, al lijkt ook de plaatsing van Wojcech Sczesny niet ideaal bij de gelijkmaker van paars-wit.

Proto: 'Hebben Arsenal doen twijfelen'

© pn

Silvio Proto moest zich driemaal omdraaien in Londen, hij was achteraf dus opgelucht dat Anderlecht nog een gelijkspel uit de brand kon slepen. 'We hebben een schitterende mentaliteit getoond', aldus de doelman

Proto had enkele mooie woorden voor de jonkies van Anderlecht. 'De jonge gasten hebben goed gespeeld. Na de inbreng van Kawaya ging de ploeg beter spelen en ook Leander Dendoncker kon zich tonen. Als je ziet hoeveel miljoenen er op het veld stonden bij Arsenal en wij daar deze jonge ploeg tegenover zetten, zegt dat genoeg', bewierookte Proto zijn ploegmaats.

'Ik ben zeer fier, we hebben een goede mentaliteit getoond. We speelden vanavond echt met het hart. Het is wel jammer dat we twee vermijdbare doelpunten hebben binnengekregen', liet Proto nog optekenen.

Wat kan er mathematisch nog voor Anderlecht?

© PN

Anderlecht mag na een fabelachtige Europese avond een stevig feestje bouwen, maar enige nuance is ook op zijn plaats: door dit gelijkspel is kwalificatie voor de tweede ronde van de Champions League mathematisch nog steeds mogelijk voor paars-wit, maar wel onwaarschijnlijk.

Arsenal behoudt door dit gelijkspel immers een kloof van 5 punten met de Belgische landskampioen, terwijl er in de resterende twee wedstrijden nog maar zes punten te verdienen zijn. Als Anderlecht de tweede plaats nog wil afsnoepen van de Gunners moet het alvast zeker tweemaal zelf winnen (in Dortmund en thuis tegen Galatasaray).

Arsenal heeft aan één gelijkspel sowieso genoeg om zich te verzekeren van de tweede plaats. Want ook in het onwaarschijnlijke geval dat Arsenal slechts één punt meer pakt en Anderlecht alles wint (en beide ploegen na de groepsfase dus evenveel punten hebben), zijn de Gunners in het voordeel: bij een gelijke stand wordt immers eerst naar het onderlinge doelsaldo gekeken om te bepalen wie het voordeel krijgt. Aangezien Arsenal in extremis nog won in Brussel (1-2), en het in Londen 3-3 werd, valt dat criterium uit in het voordeel van de Engelsen.

Kwalificatie in de Champions League kan dus enkel nog indien Arsenal tweemaal verliest en Anderlecht tweemaal wint.

Die opsomming van scenario's lijkt eerder onwaarschijnlijk, waardoor Anderlecht zich toch vooral moet richten op de derde plaats en een ticket voor de Europa League. En in dat opzicht is het punt tegen Arsenal een leuke extra, maar (nog) geen doorslaggevende factor: Anderlecht telt nu twee punten, Galatasary één. De strijd om de derde plaats en het ticket voor de Europa League ligt dus nog steeds volledig open, en lijkt vooral beslist te zullen worden in de onderlinge wedstrijd (op 26 november).

Stand in groep D:

1. Dortmund 4 4 0 0 13/1 122. Arsenal 4 2 1 1 9/7 73. Anderlecht 4 0 2 2 5/9 24. Galatasaray 4 0 3 1 3/13 1

Anthony Vanden Borre: 'Geen revanche, gewoon karakter getoond'

© PN

Anthony Vanden Borre was met twee goals de uitblinker bij Anderlecht, maar na afloop bleef de rechtsachter zoals gewoonlijk de kalmte zelve: Vanden Borre wilde niet dat alle aandacht naar hem ging, maar vestigde de spotlichten op zijn jonge ploegmaats en de Anderlecht-fans.

'Het deed me plezier om te scoren, maar eigenlijk moet ik de hele ploeg feliciteren. Het was moeilijk, maar we zijn teruggekeerd uit een erg moeilijke situatie. We verliezen dan ook nog eens Chancel Mbemba, maar we zien met Andy Kawaya en Leander Dendoncker wel twee jonge talenten die zich hebben getoond. Of we hiermee revanche hebben genomen op alle kritiek van de afgelopen weken? Neen, we hebben hier gewoon karakter getoond. Mooi voor een jonge ploeg als de onze. Ook een compliment aan onze fans, die geweldig waren.'

Hasi: 'Jonge gasten hebben fantastisch gespeeld'

© pn

Besnik Hasi was na de match natuurlijk bijzonder trots op zijn team. De inbreng van de jonge Kawaya was een kantelpunt in de wedstrijd, maar ook Dendoncker en natuurlijk Mitrovic waren van levensbelang voor paarswit. 'De jonge jongens kwamen onder moeilijke omstandigheden erin maar deden het fantastisch', aldus Hasi.

'De jonge gasten vielen in onder moeilijke omstandigheden maar deden het fantastisch', aldus Hasi. 'Arsenal zakte na de 3-0 terug, maar liet gaten vallen na de 3-1. Ik wou absoluut dat Kawaya rond Mitrovic ging spelen en hij maakte goed gebruik van de ruimtes, die hij steeds vond', aldus Hasi.

'We hebben de laatste tijd veel pech gehad, alles die kon fout gaan ging ook fout, maar na de 3-2 geloofde iedereen er echt in. Je hoorde in het stadion enkel de supporters van Anderlecht, die de aanhang van Arsenal volledig overstemden.'

Bekend Vlaanderen feliciteert Anderlecht op Twitter

© Belga

Anderlecht zorgde voor de stunt van de avond in de Champions League, en dat is ook de bekende fans van paars-wit niet ontgaan: op Twitter lieten verschillende grote namen uit de geschiedenis van Anderlecht zich euforisch uit over de fabelachtige prestatie van hun ploeg...

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.