Mechelen versnelt restauratie Predikherenklooster

Print

Het dak, dat als eerste mee wordt onder handen genomen. Foto: Archiefbeeld Patrick Hattori

Mechelen - De stad Mechelen dient woensdag een bouwaanvraag in voor de restauratie van het Predikherenklooster en de omvorming ervan tot bibliotheek. Door twee fases samen te voegen, kunnen de werkzaamheden sneller worden afgerond.

Oorspronkelijk was de restauratie opgedeeld in vier fases. De werkzaamheden aan het dak en het buitenschrijnwerk en de gevelrestauratie voegt de stad nu samen in één fase. Die moet starten in augustus-september 2015. “Wij hebben dit beslist om het klooster van verder verval te behoeden. Het gebouw staat al vier decennia leeg”, zegt schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA).

Interieurrestauratie

Door deze aanpak kunnen de muren sneller uitdrogen, waardoor vroeger kan worden gestart met de interieurrestauratie, het op punt stellen van technieken zoals verwarming en de uiteindelijke afwerking van het gebouw. Bovendien zal een aannemer maar één keer een werf moeten inrichten.

Aanpakken muur

In de eerste fase is ook de restauratie van de muur aan de Edgard Tinellaan gepland, alhoewel dat oorspronkelijk niet gepland was. “De begroeiing wordt verwijderd en kapotte delen laten wij aanvullen of vervangen”, stelt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

Zomer 2019 klaar

De restauratie van het klooster wordt geraamd op 18,4 miljoen euro. Daarvan zal de stad ruim tien miljoen dragen. Voor de kerk is zo’n 3,7 miljoen nodig. Daarvan komt bijna drie miljoen van subsidies. Het einde van alle werkzaamheden is gepland in de zomer van 2019. 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio