© BELGA

‘Begrotingstekort is erfenis van Di Rupo’

De tegenvallende begrotingsvooruitzichten die de Europese Commissie dinsdag heeft bekendgemaakt, zijn een erfenis van de vorige regering van Elio Di Rupo (PS), vindt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Maar desondanks zijn er volgens hem geen aanwijzingen voor een Europese boete.

Het begrotingstekort in ons land zal bij ongewijzigd beleid volgens Europa 3 procent bedragen, en volgend jaar en in 2016 2,8 procent. Dat is een stuk minder optimistisch dan de regering-Michel, die een tekort van 2,1 procent volgend jaar voorzag, en één van 1,3 procent in 2016, om in 2018 met het begrotingsevenwicht aan te knopen.

De Commissie wijst onder meer naar keuzes van de nieuwe federale regering die op het consumentenvertrouwen wegen, maar dat ziet Van Overtveldt toch anders. ‘Dit is een erfenis van de regering-Di Rupo, die aantoont dat verandering nodig is’, reageert hij. De situatie omkeren is volgens hem echter niet zomaar in één keer mogelijk, en dat ook het eigen voorgestelde begrotingstraject niet wordt gehaald, wijt hij aan de tegenvallende economische groei.

Toch blijft evenwicht in 2018 het doel, benadrukt Van Overtveldt. Hij trekt zich daarvoor op aan de jobvooruitzichten van de Commissie, die voorspelt dat de arbeidsmarkt traag zal herstellen. ‘De private jobcreatie neemt toe, met 0,4 procent in 2015 en nog eens met 0,6 procent in 2016’, klinkt het. Volgens de financiënminister zijn er dan ook geen aanwijzingen dat er een Europese boete zou dreigen voor ons land.