© BELGA

Getuigenis van ‘VJ Dimi’ doet beschuldigde in woede uitbarsten

Op het assisenproces over de moord op Aimé Mafouta Matondo (35) uit Antwerpen is dinsdagnamiddag de ‘kroongetuige’ - Dimitri Vantomme, de zaakvoerder van karaokebar Bonaparte in Antwerpen en vooral bekend als ‘VJ Dimi’ op de zender JIM - aan het woord gekomen.

Vantomme had in de nacht van de feiten met zowel het slachtoffer als met beschuldigde Said Mahmoud (25) seksuele contacten gehad. Zijn getuigenis deed Said in woede ontsteken. “Hij maakt van mij de duivel, maar hij is de oorzaak van alle problemen. Ik heb niets gedaan! Ik heb mijn cultuur verdedigd! Maar ik zit al twee jaar in de gevangenis, terwijl hij mag vertrekken! Waar is de gerechtigheid?”

De assisenvoorzitter liet de beschuldigde na die uitbarsting door de politie uit de assisenzaal verwijderen. Zijn advocaat Johan Vangenechten probeerde de situatie nadien te sussen. “Mijn cliënt is gefrustreerd, omdat die man, die toch wel de kroongetuige in deze zaak is, blijk geeft van een selectief geheugen. Zijn getuigenis brengt ons geen millimeter verder en zorgt voor alleen maar meer onduidelijkheid.”

Niet achter gesloten deuren

Vantomme had zich tijdens zijn getuigenis eerder op de vlakte gehouden en zei meermaals dat hij het niet meer zo goed wist. Hij had het hof eerst nog gevraagd of hij achter gesloten deuren mocht getuigen, maar dat verzoek werd afgewezen.

Nadat hij wat onwennig had plaatsgenomen op de getuigenstoel, vertelde hij dat hij Alex (een bijnaam van het slachtoffer) een achttal jaar geleden had leren kennen op het terras van café Hopper op het Antwerpse Zuid. “Alex was een warme gast, altijd super geïnteresseerd in wat ik deed en dat was ook wederzijds. Hij was kunstschilder en we filosofeerden wel eens over zijn werken.”

TMF-chat

In de nacht van de feiten had de getuige een afspraak met een man gemaakt via de TMF-chat, maar toen dat nogal een rare kerel bleek te zijn, had hij afgezegd. Hij was voorbij het appartement van het slachtoffer gereden en mocht nog langs komen.

“Alex was groggy. Er was een man bij hem, maar die sprak geen Nederlands. We rookten drugs uit een pijpje. Ik probeerde seks met Alex te hebben, maar dat lukte niet echt. Hij viel in slaap. Ik heb daarna seks proberen te hebben met die andere, maar ik merkte al snel dat hij geen ervaring had met mannen. Door het taalprobleem bleef er een afstand tussen ons. De sfeer zakte onder het vriespunt en ik ben weg gegaan. Op straat probeerde hij nog zijn gsm aan mij te verkopen. Ik vond dat hij raar deed en ben weg gereden.”

De beschuldigde had maandag tijdens zijn verhoor gezegd dat hij geen seks wilde met de getuige, maar dat die had gezegd: “geen seks, geen coke”. De getuige wist niet meer of hij dat toen zo gezegd had. Hij ontkende ook dat hij drugs had meegebracht, maar toen de voorzitter zijn verklaring voorlas, waarin hij dat wél had toegegeven, zei hij dat hij het niet meer wist.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio