© Shutterstock

Dit is wat verliefd worden doet met je lichaam

Wie dacht dat liefde een enkelvoudig begrip is, heeft het goed fout. Onderzoekers van de Amerikaanse datingwebsite ‘eHarmony’ toonden met behulp van de Canadese psychologe Linda Papadopoulos aan dat de liefde uit vijf stadia bestaat en gingen na wat het effect is van deze gevoelens op de koppels.

kvd

‘eHarmony’ vroeg de deelnemers aan het onderzoek om een psychologische test in te vullen waarbij ze vragen moesten beantwoorden over hun gevoelens, gedrag en levensstijl binnen hun relatie. De resultaten werden geanalyseerd, waarna het begrip ‘liefde’ werd onderverdeeld in vijf stadia. Elk koppel werd in een bepaald stadium ondergebracht waarna werd gekeken naar hoe ze zich voelden en wat er psychologisch met hen gebeurde. ‘Het is fascinerend om te zien hoe die ene emotie kan worden opgedeeld in verschillende stadia. Bovendien kan elk stadium herleefd worden naarmate de koppels groeien in hun relatie en naarmate ze samen uitdagingen aangaan’, zegt psychologe Linda Papadopoulos.

Dit zijn volgens het onderzoek de verschillende stadia in de liefde:

1. Vlinders

Dit stadium wordt gekenmerkt door waanzinnige verliefdheid en seksuele aantrekking. Biologisch maken mannen en vrouwen tijdens dit stadium meer testosteron en oestrogeen aan. Meer dan de helft van de respondenten die zich in deze fase bevonden, gaf aan dat ze een verhoogd libido hebben. Andere symptomen die door de koppels werden vermeld, zijn gewichtsverlies en een gebrek aan productiviteit. Doctor Papadopoulos legt uit: ‘In deze fase vergeten mensen weleens te eten en ook hun productiviteit is niet optimaal. Kippenvel is een ander veel voorkomend verschijnsel in dit stadium.’

2. Bouwen

In de tweede fase maakt de aantrekking plaats om elkaar beter te leren kennen en om de relatie op te bouwen. Het lichaam geeft neurochemicaliën vrij die het hart sneller doen slaan en momenten van intens geluk doen teweegbrengen. Het effect dat wordt ervaren kan vergeleken worden met dat van softdrugs. Zo’n 44% van de participanten in deze groep noteerde dat ze in deze periode een gebrek aan slaap hadden en 29% gaf aan dat ze zich minder goed konden concentreren.

3. Verwerking

Als je hebt ontdekt of de ander de juiste persoon is, begin je in fase drie na te denken of de relatie op zich de juiste keuze is. 27% van de deelnemers zei dat vragen over de toekomst bij hen stress doet ontstaan. ‘Het derde stadium is waar het echt serieus begint te worden. Je begint je af te vragen of jouw partner dezelfde dingen wilt en of de relatie zal slagen. Het besef dringt binnen dat deze persoon deel wordt van jouw leven’, zegt de psychologe.

4. Eerlijkheid

In fase vier is het tijd om je ‘echte ik’ te tonen en is het niet meer mogelijk een masker op te zetten. Dat kan bij sommige koppels wel eens zorgen voor stress. ‘Hoe serieuzer de relatie wordt, hoe meer mensen zich zorgen gaan maken’, zegt Papadopoulos. Zo’n 15% van de participanten vertelde dat volledig jezelf zijn zorgt voor meer twijfel, stress en kwetsbaarheid. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals ongemak of het obsessief omgaan met de relatie.

5. Stabiliteit

Na de emotionele eerste vier stadia, brengt fase vijf vertrouwen en genegenheid. De helft van de respondenten bevond zich in dit stadium en 23% daarvan gaf aan dat ze zich hierin gelukkiger voelden. Biologisch komen er hormonen vrij die de band tussen de koppels versterken. ‘Op dit niveau zien we puur geluk, de koppels kunnen elkaar vertrouwen en op elkaar steunen’, aldus de psychologe.

MEER OVER Seks & Relaties