Jambon weigert islamspreker toegang tot België

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) weigert de moslimspreker Tareq Al-Suwaidan toegang te verlenen tot het Belgische grondgebied. Al-Suwaidan, de leider van de Moslimbroederschap in Koeweit en een veelgevraagde spreker, was uitgenodigd op de Moslimbeurs dit weekend in Tour & Taxis te Brussel.

Klaas Debacker

Jambon nam de beslissing om Al-Suwaidan niet toe te laten in ons land 'op basis van een rapport van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) en verschillende contacten tussen de overheid, administratie en inlichtingendiensten', zegt zijn woordvoerder.

'Voor premier Charles Michel en minister Jan Jambon was dit de enige optie. Deze prediker verkondigt antisemitische stellingen die onaanvaardbaar zijn. Zijn aanwezigheid in ons land zou een gevaar inhouden voor de openbare orde', aldus de woordvoerder van Jambon.

Al-Suwaidan liet zich deze zomer opmerken omdat hij, tijdens de Israëlische operatie in de Gazastrook, oorlogszuchtige taal sprak aan het adres van joden. Antiracismeorganisaties hadden gevraagd zijn visum in te trekken. Maandag nog zei de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) aan Le Soir dat hij zou proberen zijn komst naar Tour & Taxis te verbieden.

Ook Al-Suwaidan zelf liet zich op Twitter al uit over de kwestie. 'Onder druk van de zionistische lobby en omwille van mijn stellinginname tegenover de zionistische misdaden en de Israëlische barbarij heeft de Belgische overheid beslist me de toegang tot hun grondgebied te weigeren (oindanks een geldig visum).'

Eerder had Vlaams Belang er al bij Jambon op aangedrongen de toegang voor Al-Suwaidan te verbieden.

Prediker krijgt geen toegang tot België

Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) heeft de Dienst Vreemdelingenzaken de opdracht gegeven Tareq Al Suwaidan, een prediker uit Koeweit, de toegang tot en het verblijf in ons land te ontzeggen. Al Suwaidan zou normaal gezien deze week aanwezig zijn tijdens de moslimbeurs in Brussel, maar volgens premier Charles Michel en minister Jambon stelt zijn aanwezigheid "een reëel gevaar voor de openbare veiligheid".