© Photo News

Fitnessclub mag toegang beperken tot vrouwen

Het hof van beroep van Luik heeft dinsdag een uitspraak in eerste aanleg herroepen. De lagere rechter was van oordeel dat fitnessclub Basic Fit, onderdeel van de keten Health City, een discriminerende houding had aangenomen door mannen te weren als lid en de toegang tot de Luikse club had beperkt tot een exclusief vrouwelijk cliënteel.

Op 1 september 2013 besliste Basic Fit, gelegen aan de Rue du Plan incliné in Luik, om de toegang tot de club enkel voor te behouden aan vrouwen, dit na een beslissing van het overkoepelende bedrijf Health City. Een man, die jarenlang lid was van de club, vond dit discriminerend en daagde het bedrijf voor de rechter.

Health City werd door de rechtbank in eerste aanleg veroordeeld wegens discriminatie, maar tekende beroep aan tegen deze uitspraak. Het parket-generaal van Luik vorderde de veroordeling van het bedrijf, want de discriminatie was volgens haar bewezen.

Het hof van beroep nam dinsdag een volkomen andere positie in en herriep de uitspraak van eerste aanleg. De magistraten oordeelden dat Health City zich niet schuldig had gemaakt aan discriminatie. Zij benadrukten dat mannen en vrouwen verschillen in morfologie en dat als gevolg van die verschillen een verschillende behandeling kan worden voorbehouden.

Health City kan dus de toegang tot sommige van haar clubs blijven voorbehouden aan een uitsluitend vrouwelijk cliënteel.

(belga)