Werken in shift is slecht voor je brein

Wie in een onregelmatig ploegensysteem werkt, ondervindt op lange termijn schade aan zijn kortetermijngeheugen en zijn cognitieve vermogen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Toulouse.

tib

Het effect van werken in shiften werd in eerdere studies al gelinkt aan hartproblemen, slaapproblemen, maagzweren, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Nieuw is dat in shift werken, en dan vooral het afwisselen tussen een ochtend-, middag-, en avondshift, ook een negatieve invloed heeft op de werking van de hersenen.

Uit een studie bij 3.000 proefpersonen in Frankrijk, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het vakblad British Medical Journal, blijkt dat wie in shift werkt, aanzienlijk slechter scoort op cognitieve en geheugentesten. Als je tien jaar in shift werkt, veroudert het brein dertig tot veertig procent sneller.

‘Risico voor de samenleving’

De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar heeft wellicht te maken met een verstoring van het circadiane ritme, de natuurlijke klok van het lichaam. Ook wie vaak vliegt in verschillende tijdzones, heeft gelijkaardige symptomen door een overproductie aan stresshormonen, waardoor de hersenstructuren beschadigd worden. Een andere mogelijkheid is dat wie vaak ’s nachts werkt, vatbaarder is voor een tekort aan vitamine D, die in eerdere studies gelinkt werd aan de functionaliteit van de hersenen.

‘De cognitieve schade die in de studie vastgesteld werd, houdt niet alleen veiligheidsrisico’s in voor de betrokken personen, maar voor de hele samenleving gezien het toenemend aantal risicovolle jobs die nachtwerk inhouden’, schrijft hoofdonderzoeker Jean-Claude Marquié in zijn conclusie. ‘Maar het heeft ook een impact op de levenskwaliteit van wie in shift werkt, omdat veel activiteiten in het dagelijks leven afhangen van cognitieve vermogens’. Marquié en zijn collega’s pleiten daarom voor een goede medische opvolging van wie in shift werkt.

MEER OVER Fit & Gezond