© Shutterstock

'Een placebo helpt voor hoestende kindjes'

Een onderzoek aan de Amerikaanse universiteit van ‘Pennsylvania State’ heeft aangetoond dat een placebo toedienen kan helpen om kleine kindjes van een zware hoest te bevrijden. Omdat kindjes jonger dan twee jaar sinds een aantal jaren geen hoestsiroop meer mogen nemen, wilden de onderzoekers weten of een placebo een goed alternatief zou zijn. Dat meldt de Franse krant ‘Le Figaro’.

kvd

De meest voorkomende gezondheidsklacht bij kleine kindjes blijkt een zware, vervelende hoest te zijn. Een kind in goede gezondheid kan tot wel tien keer per jaar luchtwegeninfecties opdoen door een hoest. Vroeger moesten ze in dat geval een geneesmiddel nemen, maar sinds 2010 worden deze hoestmiddelen afgeraden bij kinderen jonger dan twee jaar. Specialisten raden tegenwoordig enkel nog aan eenvoudige tips toe te passen om de hoest te kalmeren, zoals tabak uit het huis verwijderen, het kind hydrateren en de slaapkamer niet verwarmen.

Toch een alternatief?

Doctor Ian Paul, pediater aan de universiteit van Pennsylvania State, en zijn team wilden echter weten of er ook een alternatief bestaat voor een geneesmiddel, zodat kindjes sneller af zijn van hun hoest en minder slapeloze nachten hebben. Daarom vergeleken ze drie behandelingen die werden toegepast op 120 kinderen jonger dan vier jaar. Een derde van de kinderen kreeg een placebo toegediend, in dit geval een gearomatiseerde vloeistof. Een placebo is een middel zonder werkzame bestanddelen dat een positief psychisch effect veroorzaakt omdat je gelooft dat het middel zijn werk doet. Een derde kreeg agavesiroop, een natuurlijke zoetstof in siroopvorm, toegediend en nog een derde kreeg niets.

Het interessante effect van placebo

Uit het onderzoek bleek dat de kinderen die de placebo en de agavesiroop innamen sneller aan de beterhand waren dan zij die geen behandeling hadden gekregen. Ze moesten op korte tijd minder vaak en minder hard hoesten en hadden rustigere nachten. Ook bij de kinderen die niets innamen verdween de hoest, maar dat duurde soms tot wel twee weken.

De agavesiroop werd gebruikt als vervanging van honing. Het heeft dezelfde eigenschappen, maar in tegenstelling tot agavesiroop zitten er in honing stoffen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen. Maar de onderzoekers benadrukken vooral het interessante effect van de placebo. ‘Gesuikerde vloeistof geven in de vorm van een placebo kan kinderen en hun ouders helpen. Het is in elk geval beter dan niets geven of dan het geven van nutteloze antibiotica’, zegt Doctor Ian Paul. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift ‘JAMA Pediatrics’ op 27 oktober 2014.

MEER OVER Gezin