© JoDW

Zieke kastanjebomen moeten weg

De 29 paardenkastanjelaars aan het Emblemse kerkhof zijn aangetast door de bloedingsziekte en de mineermot. Bovendien zijn ze door een foute snoeitechniek vertakt wat voor neerstortende takken kan zorgen. Op advies van de specialist van de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) worden de bomen wellicht volgend jaar nog voor de lente gerooid.

sylvain.liekens

Oppositiepartij Groen vindt dat een te drastische oplossing. Ze stellen zich vragen bij het onderzoek dat alleen maar visueel gebeurde. Ze pleiten voor een jaarlijkse controle op de stevigheid van de bomen wat een kaalkap zou kunnen voorkomen. Gemeenteraadslid Lotte Van Camp (Groen) stelt ook dat de mineermot kan bestreden worden en vraagt zich af waarom andere gemeenten er wel voor opteren om de bomen te behouden. De buurtbewoners hebben een pamflet gekregen met de Groen- argumentatie waarin gepleit wordt om de bomen niet te rooien.

Jef Verhaegen (Open Vld) is bevoegd voor parken en begraafplaatsen en hij stelde dat de kastanjelaars ziek zijn en een gevaar vormen. “Er zijn drie factoren die de toestand gevaarlijk maken en elkaar nog versterken. Als je hout van die bomen verwerkt moet dat ter plekke verbrandt worden om geen verdere besmettingen te veroorzaken. We moeten gewoon af van die uitheemse boomsoorten. Het is beter om nu door te bijten en drastisch in te grijpen. Als ik in de voorbije dagen op het kerkhof kwam vroegen heel wat mensen me wanneer die bomen waarvan sap op de graven drupt nu eindelijk gaan verdwijnen. We kunnen niet het risico lopen dat er takken naar beneden komen op een plek waar toch veel mensen komen.”