© BELGA

Scouts houden protestactie nog in beraad

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen buigt zich vanavond pas over een eventuele deelname aan de aangekondigde betoging van aanstaande donderdag. “Er liggen drie mogelijkheden op tafel”, vertelt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Jan Stassijns

“Ofwel nodigen we onze 11.000 leiders en leidsters uit tot de geplande manifestatie, nemen wel enkel met een vertegenwoordiging deel aan de protestactie, of blijven we sympathiserend aan de zijlijn staan als ondertekenaar van ‘Hart boven Hard’.”

“Die alternatieve septemberverklaring werd door onze nationale leiding bijgetreden vanuit een gedeelde bezorgdheid over een devaluatie van het middelveld als essentiële maatschappelijke actor: een vrees die wordt versterkt door de schijnbare ongekendheid van dergelijk weefsel in de samenleving op Europees niveau”, zegt Van Reusel nog.

Ook Chirojeugd Vlaanderen houdt haar deelname aan de protestactie nog in beraad. “Alles ligt nog op tafel en wordt vanavond besproken”, vertelt Leen Van Vaerenbergh, nationaal secretaris van Chirojeugd Vlaanderen.