© EPA

IAM Cycling wordt WorldTour-team

De procontinentale wielerformatie IAM Cycling krijgt in 2015 de WorldTour-status. Dat staat dinsdag op de Spaanse website Biciciclismo te lezen.

vml

De Internationale Wielerunie (UCI) legt momenteel de laatste hand aan het registratieproces voor komend seizoen. Volgens Biciciclismo zou IAM Cycling na twee jaar procontinentale status een WorldTour-team worden. Als alle teams die hun registratiedossier ingediend hebben ook effectief hun gevraagde WorldTour-licentie verkrijgen, dan bestaat het peloton volgend jaar uit 17 ploegen, 18 met IAM Cycling erbij. Om in de WorldTour aan de start te verschijnen, moet de Zwitserse wielerformatie wel nog extra renners aantrekken, om zo over het vereiste minimum van 26 coureurs te beschikken.

Bij IAM Cycling zorgen sportief manager Rik Verbrugghe en renners Thomas Degand, Dries Devenyns en Jonas Van Genechten volgend jaar voor de Belgische inbreng. Andere namen zijn de Fransman Sylvain Chavanel en de Oostenrijker Matthias Brändle, die vorige week donderdag het werelduurrecord verbeterde.

Geen team Alonso

Gisteren raakte ook bekend dat het wielerproject van Formule 1-coureur Fernando Alonso (voor onbepaalde tijd) de ijskast in gaat. Dat bevestigde Paolo Bettini, die zijn baan als Italiaans bondscoach opgaf om bij Alonso aan de slag te gaan: ‘Helaas, het Alonso project is volledig in de wacht gezet. Ik weet nog steeds niet wat de intenties zijn voor de toekomst.’

Het grote probleem van Alonso is dat hij simpelweg geen renners heeft. Via Bettini werden verscheidene toprenners (Valverde, Boasson Hagen en Sagan) in het voorjaar gecontacteerd maar niemand hapte toe.