© Belga

Zuid-Afrikaans parket in beroep tegen straf voor Pistorius

In Zuid-Afrika heeft de hoogste aanklager formeel beroep ingediend tegen de vijf jaar gevangenis waartoe Pistorius in oktober veroordeeld werd, voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp.

skn

‘De argumenten van het Nationale Openbaar Ministerie (NPA) hierover zijn opgelijst in de documenten die vandaag zijn ingediend bij de griffie van de Gauteng High Court’, aldus NPA-woordvoerder Nathi Mncube dinsdag, zonder verdere toelichting te geven over die argumenten. Vorige week maandag raakte al bekend dat de NPA in beroep zou gaan.

De NPA gaat in beroep tegen zowel de strafmaat als de schulduitspraak wegens doodslag door nalatigheid door rechter Thokozile Masipa. Experten zijn van mening dat Pistorius nog altijd veroordeeld kan worden voor moord, als het tot een nieuw proces zou komen.

Op moord staat in Zuid-Afrika een levenslange gevangenisstraf, wat in de gebruikelijke rechtspraktijk van het land op 25 jaar cel neerkomt.Of de bevoegde rechtbank het beroep ook zal toelaten, is nog niet duidelijk. Pistorius zelf heeft de uitspraak van 21 oktober aanvaard.

De atleet had zijn 29-jarige vriendin in Valentijnsnacht 2013 door een gesloten wc-deur in zijn woning bij Pretoria doodgeschoten. Hij had vier schoten met een pistool van zwaar kaliber afgevuurd en later voor de rechtbank verklaard dat hij vermoedde dat er zich achter de deur een inbreker schuil hield.