© AFP

Moeder Syriëstrijder getuigt: ‘Mijn zoon werd gerekruteerd in universiteitsbib’

Ook aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zouden moslimjongeren worden gerekruteerd om te gaan strijden in Syrië. Dat blijkt uit een anonieme getuigenis van een moeder van een Syriëstrijder in De Ochtend op Radio 1.

jva

De betrokken jongeman komt uit een gezin van praktiserende moslims, maar pas nadat hij in de bibliotheek van de VUB ging studeren, radicaliseerde zijn gedrag. ‘Hij begon meer te bidden, droeg andere kledij en praatte dagelijks over de situatie in Syrië,’ getuigt zijn moeder in het actualiteitsprogramma op Radio 1. ‘Iedereen praat over de straat en het park, maar ik ben er zeker van dat zijn gedrag veranderde door contacten aan de VUB.’

Toen na amper een maand duidelijk werd dat hun zoon naar Syrië wilde vertrekken, verwittigden zijn ouders de politie en dienden ze een klacht in. ‘Er is een dossier geopend, maar onze zoon is toch zonder problemen kunnen vertrekken. Hij is meerderjarig, vertelde de politie ons, hij doet wat hij wil. Ik heb zeker geprobeerd om hem tegen te houden, maar zijn beslissing was genomen. Hij zag hier voor zichzelf geen toekomst meer.’

‘Moeilijk na te gaan’

In een reactie zegt Sicco Wittermans, woordvoerder van de VUB, niets te weten over dergelijke praktijken. ‘De anonimiteit van de getuigenis maakt het ons moeilijk om na te gaan wat er precies gebeurd is. Het lijkt ook niet om een student te gaan, maar iemand die zich voorbereidt op een toelatingsexamen geneeskunde.’ In dat geval lijkt de kans groot dat het voorval zich op de campus in Jette zou hebben voorgedaan.

‘We weten van niets, maar zullen dit intern grondig onderzoeken’, zegt Wittermans, die ook aangeeft dat de VUB geen specifieke samenwerkingen heeft met stadsdiensten of Binnenlandse Zaken rond dit thema.