© GVA

Zwarte Piet voor de rechtbank: nee toch?

Gisteren kondigde Ketnet aan dat Sinterklaas op zaterdag 15 november aanmeert bij het Steen in Antwerpen, waarna hij op het bordes van het stadhuis wordt verwelkomd door Bart Peeters en Bart De Wever. Het is niet uitgesloten dat hij dan plechtig verkondigt dat er in het voorbije jaar geen stoute kinderen waren. Een en ander zal live te zien zijn op Ketnet en Eén. Een feest voor jong en oud. En zo hoort het ook.

Lex Moolenaar

Maar niet zo in Nederland. Daar woedt namelijk al jaren een steeds heftiger wordende maatschappelijke discussie over het statuut van Zwarte Piet. Is het cultiveren van dat personage geen uiting van racisme? Verwijst Zwarte Piet met zijn kroeshaar, zijn dikke rode lippen en vooral zijn rol als knecht van een blanke heilige niet naar het tijdperk van kolonialisme en slavernij? Of gaat het gewoon om een onschuldige traditie, waarin het verwennen van onze kleintjes centraal staat?

Het debat lijkt voor ons nog triviaal. Maar in Nederland is het echt heftig. Het is gevoerd voor de rechtbank in Amsterdam, de Raad van State in Den Haag en het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht. Een petitie pro Zwarte Piet op Facebook oogstte twee miljoen likes. En de kwestie heeft ook al geleid tot incidenten met geweld.

Echt waar. Het debat over Zwarte Piet beïnvloedt zelfs de economie. Gisteren publiceerde De Telegraaf, de grootste krant van Nederland, de resultaten van een onderzoek naar de effecten op de verkoop in warenhuizen die Zwarte Piet nu al dan niet uit hun rekken weren. Een meerderheid van de bevolking wil dat Piet zwart blijft, maar bij de jongeren - het meer gekleurde deel van de bevolking - ligt dat percentage al een heel stuk lager.

In Vlaanderen voeren we dit debat - gelukkig - nog niet. Volgens het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding is Zwarte Piet geen discriminatie, op voorwaarde dat hij niet wordt voorgesteld als een domme, ondergeschikte of gevaarlijke man.

Door Zwarte Piet af te schaffen, weren we het racisme niet uit onze samenleving. De hooglopende discussie in Nederland kan in het beste geval hoogstens leiden tot meer sensibilisering. Maar ik vrees dat ze integendeel vooral polariseert. En daar zitten we helemaal niet op te wachten.