© Margo Tilborghs

Tumbling Essen strandt tijdens flikflakmarathon op zucht van nieuw record

3534 sprongen in één uur

Tumbling Essen organiseerde zaterdag voor de twaalfde keer een flikflakmarathon. In één uur tijd werden er 3534 sprongen gemaakt. Een mooie prestatie, maar net niet genoeg om het record van vorig jaar te verbreken.

MaTi

De marathon wordt stilaan een traditie. Het is al voor de twaalfde keer dat de lenige Essense turners het record proberen te verbreken. De turners nodigden familieleden, vrienden, buren en sympathisanten uit. Die mochten voor 2 euro een gokje wagen op het aantal sprongen. Op die manier proberen de turners geld in het laadje te brengen om het dure turnmateriaal te kunnen aankopen.

Kracht en vormspanning

De flikflaks worden gesprongen op een speciale airbaan. Deze mat is 15 meter lang en 3 meter breed. Er wordt constant lucht doorgeblazen zodat de tumblers hun sprongen kunnen maken op een lange verende baan. Tumbling is een aaneenschakeling van acrobatische sprongen”, zegt trainer Koen Van Tilborgh. “Bij de reeksen wisselen overslagen, flikflaks, salto’s en schroeven elkaar in een snel tempo af. Kracht en vormspanning zijn belangrijk om de verschillende oefeningen aan elkaar te schakelen tot een sprongenreeks. Lenigheid is natuurlijk ook belangrijk.”

De jongste tumblers lieten vooraf hun acrobatische sprongen zien. Om acht uur was het dan de beurt aan de masters en wedstrijdgymnasten. Die sprongen gedurende een uur zoveel mogelijk salto’s, dubbele salto’s en schroefsalto’s.

“Onze 17 tumblers hebben ervoor moeten zwoegen”, zegt trainster Brigitte Van Aert. “Het is een beetje jammer dat we dit jaar het record van 3595 sprongen niet hebben kunnen breken, maar ze hoeven zichzelf niets te verwijten. Ze hebben hun uiterste best gedaan en we zijn nog steeds trots op ons record van vorig jaar. Volgend jaar gaan we er opnieuw voor.”

De resultaten werden nog niet geboekt in het Guinness book of records. “We hopen dit over enkele jaren te kunnen doen”, zegt trainer Van Tilborgh. “We werken nu met twee onafhankelijke tellers, zodat we kunnen checken of het resultaat klopt. Naar de toekomst toe willen we andere turnkringen betrekken bij deze flikflakmarathon. Tien air tracks en tien turnkringen bijvoorbeeld. We hopen in ieder geval andere groepen aan te steken met dit initiatief.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio