© Photo News

Van Holsbeeck: ‘Zonder Defour verliezen we pak kwaliteiten’

Anderlecht moet het een lange tijd zonder sterkhouders Steven Defour en Matias Suarez stellen. Defour is enkele weken out wegens een kuitblessure. Suarez krijgt dan weer rust om zijn linkerknie te laten genezen. Algemeen manager Herman Van Holsbeeck hoopt de Argentijn speelklaar te krijgen voor de tweede ronde, zo staat maandag op de website van de landskampioen te lezen.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Van Holsbeeck betreurt uiteraard het uitvallen van Defour. ‘Sinds zijn aankomst heeft Steven Defour heel snel zijn stempel gedrukt op dit jonge elftal’, aldus de algemeen manager. ‘Hij is de aanjager van de ploeg en zonder hem verliezen we een pak kwaliteiten. Het is nu aan de anderen om te bewijzen dat ze hun plaats verdienen bij RSC Anderlecht.’

De blessure van de middenvelder, opgelopen in de competitiematch van afgelopen zaterdag tegen Lokeren (1-1), is ook een streep door de rekening van bondscoach Marc Wilmots. De Rode Duivel zal vermoedelijk de oefeninterland van 12 november tegen IJsland en de EK-kwalificatiematch van vier dagen later tegen Wales moeten missen.

Speciaal programma voor Suarez

Wat Suarez betreft, heeft de medische staf van Anderlecht beslist om de aanvaller rust te gunnen zodat hij volledig kan herstellen van zijn knieblessure. ‘We gaan Matias Suarez in een eerste fase niet opereren, maar we geven hem een speciaal programma om opnieuw topfit te geraken’, stelt Van Holsbeeck. ‘Het is een heel vervelende blessure, maar er is wel vooruitgang te zien. We hopen dat we hem klaar krijgen voor de tweede ronde.’

Paars-wit is maandag, zonder Defour en Suarez, in Londen aangekomen, waar het dinsdag in de Champions League aantreedt tegen Arsenal. In groep D deelt Anderlecht na drie speeldagen de laatste plaats met Galatasaray, nadat het op de openingsspeeldag gelijkspeelde bij de Turkse club. Daarna volgden nederlagen tegen Borussia Dortmund (0-3) en Arsenal (1-2). De Borussen leiden met het maximum van de punten, voor Arsenal (6 punten).

Ludo Vandewalle: 'Anderlecht heeft twee problemen: Suarez en Defour'

© Belga

Anderlecht heeft een probleem. Neen, het heeft er twee. Mattias Suarez is het grootste. Een nieuwe operatie aan de knie voor de aanvaller wordt niet langer uitgesloten. Een behandeling door de bij de Rode Duivels opzij geschoven Lieven Maesschalck is het laatste redmiddel om die ingreep te vermijden. Het betreft niet de knie waar hij al twee keer aan werd geopereerd, wel de andere. Sinds het begin van het seizoen heeft hij last aan het gewricht en daarom dat hij zo matig presteerde.

De Argentijn en Anderlecht probeerden met het oog op een transfer ijzer te breken met hun handen, maar dat is niet gelukt. Pijnlijk. Op sportief vlak, want ­Suarez is een van die spelers die onze competitie kleurt. Ook ­financieel is het een domper. Anderlecht kon twee jaar geleden elf miljoen euro voor hem vangen, maar CSKA Moskou haakte toen al om medische redenen af. Deze zomer stonden de Qatarezen met miljoenen te zwaaien, maar Anderlecht en ­Suarez hadden andere plannen. Dat waren niet deze die nu op stapel staan. Een sportieve en financiële vooruitgang voor Suarez, een transfersom voor ­Anderlecht.

Ook het uitvallen van Steven Defour is met het oog op Arsenal van morgen en de topper in Gent van zondag een optater. De leider van paars-wit was net voor duels als deze naar ­België teruggehaald. Dat hij er in het Emirates Stadium niet bijloopt, zal hem veel pijn doen maar ook Anderlecht.

Net als de meeste van zijn ploegmaats swingde Defour de jongste weken steeds minder, maar hij sukkelde met allerlei kwaaltjes. De meeste Anderlecht-spelers zijn over hun vormpiek heen. Arsenal maakte twee weken geleden geen grote indruk, maar in het eigen stadion en met – in geval van winst – de bijna zekere kwalificatie voor de tweede ronde zou het sowieso al moeilijk worden voor de Belgische landskampioen in Londen. Sinds de ­tragische thuisnederlaag tegen Arsenal zakten Youri Tielemans en vooral Dennis Praet dieper weg.

Trainer Besnik Hasi staat voor een grote uitdaging om op Arsenal een competitieve en goed uitgebalanceerde ploeg tussen de lijnen te brengen. Drie centrale ­middenvelders zijn een must, dat is sinds Dortmund ­geweten. Veel mogelijkheden zijn er echter niet. Sacha Kljestan bivakkeert al een gans ­seizoen op de bank en als hij speelde, was het niet sterk. De jonge Leander Dendoncker mist ervaring. Een trio Najar-Tielemans-Praet mist lengte en kracht op het hoogste internationale niveau. Of heeft Hasi, zoals de toptrainers, voor zo’n gelegenheden een wit konijn in de hoed?

Suarez speelt niet meer in 2014, ook Defour geblesseerd

© Belga

Anderlecht trekt vandaag vol twijfels naar Arsenal. Een inspiratieloos paars-wit scoorde zaterdag pas in de 91ste minuut de 1-1 gelijkmaker tegen Lokeren en wordt na een erg povere 6 op 15 bedreigd bovenaan het klassement. Veel erger nog: Steven Defour (kuit) viel geblesseerd uit en Matias Suarez speelt niet meer in 2014 omdat hij een knieoperatie wil vermijden. Zonder hen wordt het echt harken in Londen.

MEER OVER Matias Suarez

Meer voetbalnieuws