© AFP

Ruimtevliegtuig SpaceShipTwo mogelijk neergestort na te vroeg afremmen

Het toeristisch ruimtevliegtuig SpaceShipTwo is waarschijnlijk neergestort door het voortijdig in werking treden van een remsysteem, zo blijkt uit een onderzoek van de Nationale Verkeersveiligheidsraad NTSB waarover de krant Los Angeles Times zondagavond (plaatselijke tijd) heeft bericht. Tot een ontploffing is het niet gekomen want de motor en brandstoftank zijn intact teruggevonden.

Tijdens een test desintegreerde het ruimtevliegtuig vrijdag in volle vlucht, om uiteindelijk te crashen in de Mojave-woestijn in Californië. Het lijkt erop dat twee staartstabilisatoren te vroeg in werking zijn gesteld, met name negen seconden na de ontsteking van een hybride raketmotor, volgend op het droppen van het toestel.

De NTSB beklemtoont echter dat dit maar een voorlopige hypothese is en dat het onderzoek verre van afgerond is. Of er een menselijke fout is begaan, is ook nog onzeker. Het was de eerste keer dat de raketmotor op een andere soort brandstof draaide. Onderzoekers hebben in de woestijn bijna alle benodigde wrakstukken reeds geordend.

Bij het ongeluk kwam de 39-jarige copiloot om het leven en raakte de 43-jarige piloot zwaargewond.

Na de bekendmaking van het rapport haalde grote baas Richard Branson van Virgin Galactic zwaar uit naar een “handvol” Britse media die tevoren hadden gespeculeerd over een probleem met de raketmotor of brandstof. Berichten daaromtrent zijn “waardeloos”, aldus de miljardair. “Ik heb nooit dergelijke onverantwoorde en nefaste allusies gezien.”

Desgevraagd door Belga wilde Virgin Galactic, het bedrijf dat mensen met SpaceShipTwo een korte trip naar de ruimte wil laten maken, niets kwijt over eventueel cliënteel uit België.

MEER OVER wetenschap

Nu in het nieuws