© BELGA

Geen trams en metro’s in Brussel donderdag

De kans is groot dat er donderdag, tijdens de nationale betoging, geen enkele bus, tram of metro van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB rijdt in Brussel. Daarvoor waarschuwt de christelijke vakbond.

(kld)

Meer dan acht op de tien werknemers van de Brusselse maatschappij hebben aangegeven te willen deelnemen aan de nationale betoging van donderdag en aan de twee stakingen in december. De drie vakbonden van de MIVB steunen de drie acties. 'De werknemers kunnen niet tegelijk hun ongenoegen laten blijken en de reizigers een dienst blijven aanbieden, ook geen minimumdienst.'

'Het gehele MIVB-netwerk (bus, tram en metro) zou donderdag dus nagenoeg volledig stil moeten liggen, van het begin tot het einde van de dienst', zegt Rittweger. 'Normaal gezien zal het openbaar vervoer vrijdag weer gewoon hervatten bij het begin van de dienst.'

Hetzelfde zou het geval moeten zijn tijdens de beurtstaking in Brussel op 8 december en de algemene nationale staking op 15 december.

'Het regeerakkoord raakt serieus aan de al ontoereikende koopkracht van de werknemers van de MIVB', zegt Oliver Rittweger, voorzitter van de afgevaardigden van het bus-, tram- en metropersoneel van ACV Openbare Diensten. 'Ook komen verschillende cao’s op de helling te staan, die intern hard onderhandeld zijn. Hetzelfde geldt voor de verworven sociale compensaties voor zware beroepen, met name rond het loopbaaneinde en tijdskrediet.'

De Lijn

Ook bij De Lijn moeten reizigers komende donderdag rekening houden met zwaar verstoord verkeer omdat veel personeelsleden willen gaan betogen in Brussel. Dat zegt Jan Coolbrandt van de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten.

Er zullen volgens de vakbondsman wel bussen en trams van De Lijn uitrijden, want er is niet opgeroepen om te staken. Maar omdat veel mensen in Brussel willen gaan betogen, wordt toch hinder verwacht. Hoe zwaar die zal zijn, is nog moeilijk in te schatten. In de regio rond Brussel zullen wellicht meer mensen gaan betogen, vermoedt Coolbrandt.

Van station naar station

Betogers die met de trein komen, zullen weinig hinder van de actie ondervinden. De manifestatie start immers aan het station Brussel-Noord waarna het via de centrale lanen naar het station Brussel-Zuid gaat. Daar kunnen ze meteen de trein weer op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER