© PP

Paard ingeslapen na gruwelijke verwaarlozing

Eind vorige week kreeg de Antwerpse dierenwelzijnsorganisatie Meldpunt Dierenverwaarlozing Inspectiedienst (MDI) een vreselijke klacht binnen over een verwaarloosd paard in Puurs. Voor het dier kwam alle redding te laat: het werd ingeslapen. “Het is het zoveelste bewijs dat er dringend werk moet gemaakt worden van een sluitende wetgeving. We hopen op de nieuwe minister van Dierenwelzijn”, klinkt het.

Patrick Poppe

“Normaal geven we nooit officiele reacties op onze inspecties en lopende klachten, maar wat we in Puurs aantroffen, tart elke verbeelding”, zegt Roland De Zutter van de vzw MDI. “De merrie had geen drinkwater, haar eten lag gewoon tussen de uitwerpselen, maar bovenal had het paard vreselijke, ongeneeslijke wonden aan de poot.”

“Blijkbaar was de verwaarlozing al een hele poos aan de gang. De eigenaar beweerde dat hij het dier nochtans goed verzorgde en dat het door het opschrikken van schoten van jagers uit wou breken en zo deze verwondingen zou hebben opgelopen: onmogelijk natuurlijk. We haalden de dierenarts er bij en die concludeerde dat het beter was dat de merrie, die al 23 jaar was, uit haar lijden werd verlost.”

De identiteit van de betrokken eigenaar wordt niet vrijgegeven uit vrees voor represailles. “De politie is wel ter plekke geweest en heeft een proces-verbaal opgesteld”, bevestigt korpschef Marc Vervoort van de lokale politiezone Klein-Brabant. “Dit gaat naar het parket. De eigenaar zal zijn straf dus niet ontlopen.”

De Zutter en zijn vrijwilligers hopen dat de nieuwe minister van Dierenwelzijn (Ben Weyts (N-VA), red.) de wetgeving zodanig kan aanpassen dat eigenaars als deze zwaar kunnen aangepakt worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners